Η αυτόνομη κουρδική περιφέρεια του Ιράκ έχει πει ότι θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στις 25 Σεπτεμβρίου παραμερίζοντας τις διεθνείς προειδοποιήσεις, περιλαμβανομένης εκείνης από την Τουρκία, ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση με τη Βαγδάτη. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε τα σχόλια αυτά στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

Η απόφαση για το δημοψήφισμα ήταν αποτέλεσμα της συμφωνίας κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων και πολιτικών κομμάτων στην αυτόνομη κουρδική περιφέρεια του Ιράκ, με την ψηφοφορία να αναμένεται να διεξαχθεί στις τρεις περιοχές που απαρτίζουν την περιοχή εντός των συνόρων του Ιράκ.

Σύμφωνα με το Kurdistan24, σε κοινή δήλωση που δημοσίευτηκε μετά τη συνάντηση, τα πολιτικά κόμματα που συμμετείχαν συμφώνησαν σε τέσσερα κύρια σημεία, στα οποία περιλαμβανόταν, εκτός του δημοψηφίσματος, και τα «αμφισβητούμενα εδάφη» μεταξύ της Ιρακινής κυβέρνησης και του Κουρδιστάν. «Τα πολιτικά κόμματα θα αγωνιστούν για την επανεργοποίηση του κοινοβουλίου και την επίλυση των πολιτικών ζητημάτων για τη δημιουργία εθνικής συναίνεσης» ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Χοσιάρ Ζεμπάρι, στενός σύμβουλος του προέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, σχολιάζοντας το σχετικό αίτημα που διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, τόνισε ότι «ισχύει χωρίς καμία αλλαγή η ημερομηνία της 25ης Σεπτέμβρη».

Αναβολή του δημοψηφίσματος ζητούν και οι ΗΠΑ

Νωρίτερα, ο Ρεξ Τίλερσον είχε διατυπώσει αίτημα αναβολής του δημοψηφίσματος στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Κούρδο Πρόεδρο Μπαρζανί, εκτιμώντας ότι το δημοψήφισμα θα αποσπάσει την προσοχή από «περισσότερο επείγουσες προτεραιότητες», όπως είναι οι επιχειρήσεις με στόχο τη συντριβή των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

«Στο θέμα της αναβολής του δημοψηφίσματος, ο Πρόεδρος (Μπαρζανί) δήλωσε πως ο λαός της Περιφέρειας του Κουρδιστάν περιμένει εγγυήσεις και εναλλακτικές επιλογές για το μέλλον του», αναφέρεται στη δήλωση που εκδόθηκε από την κουρδική Προεδρία μετά το τηλεφώνημα του Τίλερσον, χωρίς να αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες για την αντίδραση του Κούρδου ηγέτη στο αμερικανικό αίτημα.

Ας σημειωθεί πάντως ότι οι κυβερνήσεις της Τουρκίας, του Ιράν και της Συρίας, που επίσης διαθέτουν σημαντικούς κουρδικούς πληθυσμούς στο έδαφός τους, αντιτίθενται στη δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν και στις αλλαγές συνόρων στην ευρύτερη περιοχή.