Μετά τις συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών στη συγκέντρωση του Σαββάτου, ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε υποστηρικτές μιας αντιδιαδήλωσης σκοτώνοντας μία γυναίκα και τραυματίζοντας 19 άλλους ανθρώπους. Ένας 20χρονος από το Οχάιο, ο Τζέιμς Φιλντς, ο οποίος φέρεται να έχει συμπάθειες προς τους ναζί, αντιμετωπίζει κατηγορία για φόνο.

«Είμαστε εξοργισμένοι από τη βία στο Σάρλοτσβιλ και τη ρατσιστική βία που επιδείχθηκε από ακροδεξιούς εξτρεμιστές, υπερασπιστές της ανωτερότητας της λευκής φυλής και ομάδες νεοναζί», ανέφεραν οι ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν στη Γενεύη.

«Καλούμε για τη δίωξη και επαρκή τιμωρία όλων των δραστών και την άμεση έναρξη μιας ανεξάρτητης έρευνας για τα γεγονότα… Οι πράξεις μίσους και οι ομιλίες ρατσιστικού μίσους θα πρέπει να καταδικαστούν ρητά. Τα εγκλήματα μίσους πρέπει να ερευνηθούν και οι δράστες να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.»

Τα γεγονότα στη Βιρτζίνια είναι το «πιο πρόσφατο παράδειγμα» του αυξανόμενου ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της αφρικανοφοβίας, της ρατσιστικής βίας και της ξενοφοβίας που «παρατηρείται σε διαδηλώσεις στις ΗΠΑ», ανέφεραν οι ειδικοί του ΟΗΕ.

Τα πρόσφατα περιστατικά στην Καλιφόρνια, στο Όρεγκον, στη Νέα Ορλεάνη και στο Κεντάκι κατέδειξαν τη «γεωγραφική εξάπλωση του προβλήματος», προσθέτουν.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε από τον Σαμπέλο Γκουμέντζε, επικεφαλής της ομάδας εργασίας των ειδικών του ΟΗΕ για τους ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής, τον Μουτούμα Ρουτίρι, ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τις σύγχρονες μορφές ρατσισμού και την Αναστάζια Κρίκλεϊ, πρόεδρο της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

Προχθές επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να τερματίσουν την εκτεταμένη κράτηση επίδοξων μεταναστών, περιλαμβανομένων και αιτητών ασύλου, λέγοντας πως η πρακτική αυτή έχει «αυξηθεί με εκθετικό ρυθμό» και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Μέι: Οι ηγέτες πρέπει να καταδικάζουν την ακροδεξιά

Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα πως δεν βλέπει να υπάρχει οποιαδήποτε αντιστοιχία ανάμεσα στους φασίστες και στους αντιπάλους τους μετά τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι οι αντιδιαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για μια συγκέντρωση ακροδεξιών είναι εν μέρει υπεύθυνοι για τα βίαια επεισόδια.

«Δεν υπάρχει αντιστοιχία, δεν βλέπω καμία αντιστοιχία ανάμεσα σε εκείνους που προτείνουν φασιστικές απόψεις και εκείνους που είναι αντίθετοι και νομίζω πως είναι σημαντικό για όλους όσοι βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης να καταδικάζουμε τις ακροδεξιές απόψεις όπου κι αν τις ακούμε», δήλωσε η Μέι στους δημοσιογράφους, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη θέση του Τραμπ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο Τραμπ υπαναχώρησε από τις δηλώσεις που είχε κάνει τη Δευτέρα με τις οποίες καταδίκαζε ρητά την Κου Κλουξ Κλαν, τους νεοναζί και τους υποστηρικτές της ανωτερότητας της λευκής φυλής για τη βία που ξέσπασε σε μια συγκέντρωση με σύνθημα «Ενώστε τη Δεξιά» στο Σάρλοτσβιλ, και επανήλθε στη δήλωση που είχε κάνει το Σαββατοκύριακο σύμφωνα με την οποία «διάφορες πλευρές» φέρουν την ευθύνη.

«Είχατε μια ομάδα στη μία πλευρά που ήταν επιθετική», δήλωσε χθες ο Τραμπ. «Και είχατε μια ομάδα στην άλλη πλευρά που ήταν επίσης πολύ βίαιη. Και κανείς δεν θέλει να το πει αυτό. Αλλά εγώ το λέω αυτή τη στιγμή.»

Ο Τραμπ είπε αργότερα, «νομίζω πως η ευθύνη ανήκει και στις δύο πλευρές και δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό» και πρόσθεσε πως υπάρχουν «θαυμάσιοι άνθρωποι» και στις δύο πλευρές.

Οι δηλώσεις του Τραμπ προκάλεσαν αμέσως αντιδράσεις από πολλούς εξέχοντες Ρεπουμπλικανούς.

«Όχι, όχι το ίδιο», έγραψε ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ Μιτ Ρόμνεϊ, σε μήνυμά του στο Twitter. «Μια πλευρά είναι ρατσιστική, μισαλλόδοξη, ναζί. Η άλλη είναι αντίθετη στον ρατσισμό και στη μισαλλοδοξία. Δύο ηθικά διαφορετικά σύμπαντα».

Ο γερουσιαστής Μαρκ Ρούμπιο, που ήταν αντίπαλος του Τραμπ στην αναμέτρηση για το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές, αντέδρασε επίσης με μια σειρά αναρτήσεις στο Twitter.

«Οι διοργανωτές γεγονότων που ενέπνευσαν και οδήγησαν στο #charlottesvilleterroristattack φέρουν 100% την ευθύνη για έναν αριθμό λόγων», ξεκίνησε ο Ρούμπιο.

«Κ. Πρόεδρε, δεν μπορείτε να επιτρέψετε στους #WhiteSupremacists να φέρουν μόνο ένα μέρος της ευθύνης. Υποστηρίζουν μια ιδέα που κόστισε στο έθνος και στον κόσμο τόσο πόνο… οι οργανώσεις των #WhiteSupremacists θα θεωρήσουν ως νίκη το ότι τους αποδίδεται μόνο το 50% της ευθύνης», πρόσθεσε ο Ρούμπιο.

Ο Γκουτέρες καλεί τον κόσμο να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στον ρατσισμό και την ξενοφοβία

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα όλο τον κόσμο να «ορθώσει το ανάστημά του» έναντι του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας, απαντώντας σε ένα ερώτημα για τον διάλογο που συνεχίζει να συνταράσσει τις ΗΠΑ, μετά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το Σάρλοτσβιλ.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου σχετικά με τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, ο οποίος εξίσωσε τους υποστηρικτές της ανωτερότητας της λευκής φυλής με τους αντιρατσιστές διαδηλωτές, ο Γκουτέρες τόνισε ότι δεν προτίθεται να σχολιάσει δηλώσεις αρχηγών κρατών.

Όμως, επισήμανε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, είναι μια «αρχή» του το ότι «ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο αντισημιτισμός και η ισλαμοφοβία δηλητηριάζουν τις κοινωνίες μας και είναι απόλυτα ουσιώδες όλοι μας να ορθώνουμε το ανάστημά μας εναντίον τους παντού και πάντοτε».

«Δυστυχώς αυτοί οι δαίμονες ξανάρχονται στην επιφάνεια λίγο-πολύ παντού», συνέχισε ο Γενικός Γραμματέας, προφανώς αναφερόμενος εμμέσως στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στη Σάρλοτσβιλ κατά τη διάρκεια μιας πορείας λευκών ρατσιστών.

Οι δηλώσεις του προέδρου Τραμπ για τα αίτια των βίαιων επεισοδίων αυτών άφησαν πολλούς αμερικανούς πολιτικούς άναυδους, ακόμη και στο δικό του πολιτικό στρατόπεδο, την ώρα που μια βαθιά κοινωνική αναταραχή μοιάζει να εδραιώνεται στις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς αν δέχεται πιέσεις από την αμερικανική κυβέρνηση και αν αυτές τον εμποδίζουν να εκφραστεί εκτενέστερα, ο Γκουτέρες σημείωσε ότι η άποψή του είναι διαφορετική από αυτή του Λευκού Οίκου, πριν προσθέσει «δεν δέχθηκα καμιά πίεση για να μην μιλήσω». Εξάλλου, ανέφερε, «δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να με εμποδίσει να επαναβεβαιώσω τις θεμελιώδεις αξίες του (καταστατικού) Χάρτη (των Ηνωμένων Εθνών) και τις θεμελιώδεις αξίες του κοινού μας πολιτισμού».

«Θα λέω αυτό που πιστεύω ότι πρέπει ανεξάρτητα του εάν αυτό ικανοποιεί τον πρόεδρο της μιας ή της άλλης χώρας», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.