Η περιοχή μετά το χτύπημα στο κέντρο της Βαρκελώνης αποκλείστηκε άμεσα από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ οι τραυματίες μεταφέρθηκαν άμεσα σε κοντινά νοσοκομεία. Οι αρχές συνέλαβαν τέσσερις ανθρώπους που θεωρούνται ύποπτοι για την επίθεση, ωστόσο ο οδηγός – δράστης φαίνεται να διαφεύγει της σύλληψης μέχρι τώρα. Η καταλανική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος. Άγνωστο παραμένει το πόσοι από τους 130 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ένας εκ των συλληφθέντων, με το όνομα Ντρις Ουκαμπίρ, παραδόθηκε μόνος του στις ισπανικές αρχές, όταν είδε τη φωτογραφία του στα μέσα ενημέρωσης. Υποστήριξε ότι η ταυτότητα του που βρέθηκε μέσα στο βαν είχε κλαπεί και κατηγόρησε τον αδερφό του για κλοπή της ταυτότητας του. Το όχημα ήταν νοικιασμένο στο όνομα του. Λίγες ώρες μετά την επίθεση, οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

Λίγο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, υπήρξαν πληροφορίες και δημοσιεύματα για κατάσταση ομηρίας πολιτών σε μαγαζί στο κέντρο της Βαρκελώνης από δύο ένοπλους, ωστόσο οι τοπικές αρχές το διέψευσαν. Όπως ανέφερε αξιωματούχος της καταλανικής αστυνομίας, υπάρχει φόβος για αύξηση των νεκρών, που μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής υπολογίζονται στους 14 . Ηγέτες πολλών χωρών και ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν αποτροπιασμένοι από την επίθεση και τόνισαν ότι θα πρέπει να πολεμηθεί η τρομοκρατία με κάθε τρόπο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής υπήρξε νέο χτύπημα στο θέρετρο Καμπρίλς, νότια της Βαρκελώνης. Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι ορισμένοι από τους δράστες φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά. «Οι ύποπτοι τρομοκράτες επέβαιναν σε Audi A3 και χτύπησαν πολλούς ανθρώπους πριν πέσουν σε αστυνομική περίπολο και αρχίσει ανταλλαγή πυρών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σκοτώθηκαν πέντε από τους δράστες, με την αστυνομία να θεωρεί πως οι δύο επιθέσεις συνδέονται.