Με αναφορά σε ένα αμφίβολης αυθεντικότητας «ιστορικό γεγονός» επανήλθε ο Ντόναλντ Τραμπ για την επίθεση στη Βαρκελώνη, δηλώνοντας πως «Μελετήστε τι έκανε ο Στρατηγός Πέρσινγκ των ΗΠΑ στους τρομοκράτες όταν τους έπιανε. Δεν υπήρχε ριζοσπαστική Ισλαμική τρομοκρατία για 35 χρόνια!».


Όπως αναφέρει η Guardian, το tweet του αναφέρεται σε έναν εξαιρετικά αμφίβολο ισχυρισμό που πραγματοποίησε κατά την προεκλογική περίοδο στη Νότια Καρολίνα τον φεβρουάριο του 2016, όταν και μίλησε με θαυμασμό για μια αντεπανάσταση στις Φιλιππίνες, της οποίας ηγήθηκε ο Τζον Πέρσινγκ, κυβερνήτης της επαρχίας Μορο κατά τα έτη 1909 και 1913.

Τότε, ο Τραμπ δήλωνε:

«Είχαν προβλήματα τρομοκρατίας τότε, όπως εμείς. Και έπιασε  50 τρομοκράτες ου έκαναν τεράστιες ζημιές και σκότωσαν πολλούς ανθρώπους. Και πήρε τους 50 τρομοκράτες, και πήρε 50 άνδρες και βούτηξε 50 σφαίρες σε αίμα χοίρου- το ακούτε, σωστά; Και πήρε 50 σφαίρες και τις βούτηξε σε αίμα χοίρου. Και έβαλε τους άνδρες του να γεμίσουν τα όπλα τους και έστησε σε παράταξη τους πενήντα, σκοτώνοντας τους 49 από αυτούς. Κι στον 50ος είπε: Πήγαινε πίσω στους ανθρώπους σου και πες τους τι συνέβη. Και για 25 χρόνια δεν συνέβη τίποτα. Εντάξει; Εικοσιπέντε χρόνια δεν υπήρχε πρόβλημα»

Το πρόβλημα είναι πως, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι αναφορές για τον Πέρσινγκ υπάρχουν μόνο στο ίντερνετ από το 2001, χωρίς κανένας ιστορικός να μπορεί να τεκμηριώσει κάτι παραπάνω για το πρόσωπο αυτό, γεγονός που έδωσε ακόμα μία λαβή στα μέσα ενημέρωσης να του ασκήσουν κριτική για την κενότητα του λόγου του και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και αναφορών.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο Τραμπ είχε σχολιάσει με άλλη ανάρτησή του την επίθεση, καλώντας την Ισπανία να είναι «σκληρή και δυνατή».

The United States condemns the terror attack in Barcelona, Spain, and will do whatever is necessary to help. Be tough & strong, we love you!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 17, 2017