Η Αυστρία δήλωσε ότι θα εκτοπίσει εβδομήντα στρατιώτες, αλλά όχι θωρακισμένα οχήματα, στα σύνορα με την Ιταλία, από την Πέμπτη(17 Αυγούστου), σημειώνοντας μάλιστα, ότι 700 με 1000 μετανάστες εισέρχονται στη χώρα από την Ιταλία κάθε μήνα, πολλοί από αυτούς με εμπορευματικές αμαξοστοιχίες.
 
«Είναι σημαντικό όχι μόνο να αποτρέψουμε την παράνομη μετανάστευση αλλά κυρίως να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Αυστριακής αστυνομίας, Χέλμουτ Τόματς, αναφερόμενο σε ένα περσινό περιστατικό που δύο μετανάστες βρέθηκαν πεθαμένοι σε τρένο εμπορευμάτων.
 
Η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Νορβηγία και η Σουηδία έχουν την άδεια της Ευρωπαικής επιτροπής να εφαρμόζουν προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους, παρά το γεγονός ότι αποτελούν μέρους του Schengen, της ζώνης ταξιδιών χωρίς διαβατήρια στην Ευρώπη.
 
Η Βουλγαρία δήλωσε την Πέμπτη ότι θα στείλει 600 στρατιώτης για να σταματήσουν ανθρώπους που διασχίζουν τα σύνορα από την Τουρκία.

Ο Κρασιμίρ Καραχανόβ, υπουργός Άμυνας της χώρας, δήλωσε μιλώντας στην Γερμανική εφημερίδα Die Welt ότι αυτό θα περιλαμβάνει «πολύ εξειδικευμένες ομάδες μάχης». 


«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους μετανάστες να έρχονται στην Ευρώπη σε μεγάλο αριθμό», είπε προσθέτοντας: «Θα πρέπει να αναπτύξουμε δυνάμεις του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ στην Ιταλία και την Ελλάδα και να υπερασπιστούμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χρήση όπλων».