Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Πέμπτη ότι ο αμερικανικός πολιτισμός και η ιστορία της χώρας «κατακοματιάζονται» από την απομάκρυνση των «ωραίων αγαλμάτων και μνημείων» που τιμούν προσωπικότητες των Νοτίων.
 
«Θλίβομαι που βλέπω την ιστορία και τον πολιτισμό της μεγάλης χώρας μας να κατακομματιάζονται από την απομάκρυνση των πανέμορφων αγαλμάτων και μνημείων» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

 
Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά πήρε θέση στον δημόσιο διάλογο που ξεκίνησε μετά τα βίαια επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνιας, όπου υπέρμαχοι της ανωτερότητας της λευκής φυλής είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για την αποκαθήλωση του αγάλματος ενός στρατηγού των Νοτίων στον Εμφύλιο Πόλεμο.
 
«Το κάλλος που αποσύρεται από τις πόλεις και τα πάρκα μας θα μας λείψει τρομερά και δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκατασταθεί!» συνέχισε ο Τραμπ, προσέχοντας να μην χρησιμοποιήσει πουθενά τη λέξη «Συνομοσπονδία» η οποία παραπέμπει στις αποσχισθείσες Πολιτείες του Νότου την εποχή του Αμερικανικού Εμφυλίου (1861-65).
 


Πολλοί Αμερικανοί θεωρούν ότι τα μνημεία αυτά, τιμώντας τη Συνομοσπονδία, η οποία προκάλεσε τον πόλεμο διεκδικώντας το δικαίωμά της στη δουλοκτησία, εξυμνούν το ρατσιστικό παρελθόν. Άλλοι, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, υπερασπίζονται το δικαίωμα του Νότου να τιμά την ιστορία του και πιστεύουν ότι η απομάκρυνση των αγαλμάτων ισοδυναμεί με «σβήσιμο» ενός τμήματος της αμερικανικής ιστορίας. Οι ιστορικοί επισημαίνουν πάντως ότι πολλά από αυτά τα μνημεία ανεγέρθηκαν κατά την περίοδο του φυλετικού διαχωρισμού ή ως αντίδραση στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του 1960.
 
Σημειώνεται πως την Τρίτη, σε μια θυελλώδη συνέντευξη Τύπου, ο Τραμπ εμφανίστηκε να παίρνει το μέρος εκείνων που υπερασπίζονται τα μνημεία. «Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον είχε σκλάβους (…) Θα απομακρύνουμε τα αγάλματά του; Και ο Τόμας Τζέφερσον; Θα απομακρύνουμε και τα δικά του; Είχε πολλούς σκλάβους», είπε αναφερόμενος στον πρώτο και τον τρίτο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ωστόσο και οι δυο τους είχαν πεθάνει πολλά χρόνια πριν ξεσπάσει ο Εμφύλιος.

Απομακρύνοντας δεκάδες μνημεία

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ήδη έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από δήμους και πολιτείες για την απομάκρυνση σχετικών μνημείων, σε όλη τη χώρα.

Στη Βαλτιμόρη, ο δήμαρχος διέταξε την απομάκρυνση τεσσάρων μνημείων που αναφέρονταν στη «Συνομοσπονδία», υπό τον φόβο, όπως είπε, έξαρσης της βίας όπως στο Σάρλοτβιλ. Τα μνημεία απομακρύνθηκαν την περασμένη Τετάρτη τα ξημερώματα.


Από την απομάκρυνση μνημείου στη Βαλτιμόρη/AP

Στο Μπρούκλυν, δύο προτομές της πέτρας του σκανδάλου του Σάρλοτβιλ, του στρατηγού Ρόμπερτ Ε. Λι, απομακρύνθηκαν επίσης την Τετάρτη, ενώ τη Δευτέρα απομακρύνθηκε το άγαλμα στρατιώτη της Συνομοσπονδίας στο Ντούρχαμ, που βρισκόταν εκεί από το 1924.

Ακόμα ένα τέτοιο μνημείο απομακρύνθηκε από  το Γκέινσβιλ, με τον τίτλο «Ηνωμένες Κόρες της Συνομοσπονδίας», που βρισκόταν στο σημείο εδώ και 113 χρόνια.

Στη Νέα Ορλεάνη απομακρύνθηκαν τέσσερα μνημεία που αναφέρονταν στον αμερικανικό εμφύλιο, τα οποία μάλιστα ανέλαβαν να απομακρύνουν εργάτες.
Παράλληλα, εκκλήσεις για την απομάκρυνση ανάλογων μνημείων γίνονται στο Μέριλαντ, για το άγαλμα του στρατηγού Ρότζερ Μπ. Τάνει, στη Βοστόνη, ακόμα ένα μνημείο στο Σάρλοτβιλ,  καθώς και στο Τζάκσονβιλ. Δύο ακόμα μνημεία αναμένεται να μεταφερθούν σε άλλο σημείο στο Λέξιγκτον, ενώ πιέσεις για την απομάκρυνση ενός ακόμα στρατηγού ασκούνται στο Μέμφις και στο Νασβιλ.


Εργάτες στην Ν. Ορλεάνη απομακρύνουν μνημείο της Συνομοσπονδίας/AP

Ζήτημα υπάρχει ακόμα με μνημείο της Συνομοσπονδίας στο Ρίτσμοντ, στο Σαν Αντόνιο, στο Στόουν Μάουντεν, στην Τάμπα, στο Μπρονξ, καθώς και στην πρωτεύουσα της Ουάσιγκτον.

Τέλος, στο άρθρο σημειώνεται πως πλήθος μνημείων έχουν απομακρυνθεί από το  Οχάιο, το Λος Άντζελες, το Ορλάντο, το Σαν Ντιέγκο, τον Σεντ Λούις, το Τέξας και άλλες πολιτείες.