Το χτύπημα στον φημισμένο πεζόδρομο της Βαρκελώνης διαδέχτηκε λίγο αργότερα δεύτερο χτύπημα τα ξημερώματα της Παρασκευής στο θέρετρο Καμπρίλς, 62 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης. Νεκροί οι πέντε δράστες από αστυνομικά πυρά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Periodico, οι τραυματίες από τις φονικές επιθέσεις στη Βαρκελόνη και στην Καμπρίλς προέρχονται από την Ισπανία και τουλάχιστον άλλες 23 χώρες: Αργεντινή, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδά, Κίνα, Κούβα, Ολλανδία, Ισημερινό, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Κουβέιτ, ΠΓΔΜ, Πακιστάν, Περού, Φιλιππίνες, Ρουμανία, Ταϊβάν, Τουρκία, Βρετανία, ΗΠΑ και Βενεζουέλα.

Οι ισπανικές αρχές που ερευνούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελόνη και το Καμπρίλς θεωρούν ότι πιθανόν ένας πυρήνας οκτώ ατόμων συμμετείχε σε αυτές, ο οποίος προετοίμαζε επιθέσεις με φιάλες αερίου, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Προειδοποίηση από την CIA

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Periodico, η CIA είχε προειδοποιήσει τις καταλανικές αρχές για τρομοκρατικό χτύπημα στη Βαρκελώνη. «Η πόλη ήταν προφανής στόχος μετά τις επιθέσεις σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο», τόνιζε η αμερικανική υπηρεσία σύμφωνα με το δημοσίευμα.

 Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στα τέλη Ιουλίου, ένας λογαριασμός στο Twitter που συνδέεται με την αποκαλούμενη ομάδα Ισλαμικό Κράτος δήλωνε ότι επίκειται μία επίθεση στην Ισπανία. «Θα ιδρύσουμε το χαλιφάτο στην Ισπανία και θα ανακτήσουμε τη γη μας. Επικείμενη επίθεση στο Al Andalus. Αν το θέλει ο θεός», ανέφερε συγκεκριμένα ανάρτηση στο λογαριασμό.

Πορεία ακροδεξιών στη Βαρκελώνη

Την Παρασκευή μέλη της ακροδεξιάς πραγματοποίησαν πορείας κατά των μουσουλμάνων. Στην πορεία απάντησαν μέλη της αντιφασιστικής κοινότητας, ενώ δεν άργησαν να σημειωθούν συγκρούσεις μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν στις δύο αντικρουόμενες συγκεντρώσεις. Οι αστυνομικές αρχές παρενέβησαν άμεσα χωρίς να σημειωθούν εκτενή περιστατικά.

Κανένας από τους συλληφθέντες δεν έχει προηγούμενη εμπλοκή με την τρομοκρατία 

Στην ανακοίνωση πως κανένας από τους τέσσερις συλληφθέντες δεν έχει προηγούμενη εμπλοκή με την τρομοκρατία προχώρησε ο αρχηγός της αστυνομίας, Τζοζέφ, Λουίς Τραπέρο, επιβεβαιώνοντας ως συνελήφθηκαν τρεις άνθρωποι στο Ρίπολι και ένας στο Αλκανάρ.

Σύμφωνα με την Guardian, τρεις από τους συλληφθέντες κατάγονται από το Μαρόκο, ενώ ο τέταρτος είναι υπήκοος Ισπανίας. Ο νεότερος εξ αυτών είναι 21 ετών, ενώ οι άλλοι τρεις είναι 28,34 και 27.