Σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, o οποίος διαγνώστηκε με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση σε ηλικία 21 ετών, κατηγορεί επίσης το υπουργείο Υγείας ότι χρησιμοποιεί επιλεκτικά τις επιστημονικές αποδείξεις για να δικαιολογήσει τις αποφάσεις του.

«Η φροντίδα που έλαβα αφότου διαγνώστηκα με τη νόσο του κινητικού νευρώνα όταν ήμουν φοιτητής το 1962 μου επέτρεψε να ζήσω τη ζωή μου όπως θέλω και να συμβάλω στις σημαντικές προόδους στην κατανόηση του σύμπαντος», σημειώνει ο συγγραφέας του «Χρονικού του Χρόνου».

Πολλοί Βρετανοί αισθάνονται ιδιαίτερα υπερήφανοι για το NHS, που ιδρύθηκε το 1948, καθώς τους παρέχει δωρεάν φροντίδα από τη γέννηση μέχρι τον θάνατό τους. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο ο σφιχτός προϋπολογισμός, η γήρανση του πληθυσμού και οι ακριβότερες, πιο σύνθετες θεραπείες, έχουν επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα.

Ο Χόκινγκ, που στηρίζει το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, χαρακτήρισε το NHS «θεμέλιο λίθο της κοινωνίας» που όμως βρίσκεται αντιμέτωπο με μια κρίση που προκλήθηκε από τις πολιτικές αποφάσεις.

«Στις ΗΠΑ, όπου (οι πολυεθνικές εταιρείες που έχουν ως στόχο το κέρδος) κυριαρχούν στο σύστημα υγείας, βγάζουν τεράστια κέρδη, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν είναι καθολική και οι θεραπείες είναι πολύ πιο ακριβές σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο», συνεχίζει, προειδοποιώντας ότι οι αλλαγές που γίνονται στη Βρετανία ωθούν προς ένα «ασφαλιστικό σύστημα τύπου Ηνωμένων Πολιτειών».

Πέρσι οι Βρετανοί γιατροί πραγματοποίησαν την πρώτη τους απεργία μετά από 40 χρόνια, με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις στους μισθούς και στις συνθήκες εργασίας. Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι θέλει να δημιουργήσει μια συνεπή υπηρεσία που θα λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα επειδή οι μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλότερα τα Σαββατοκύριακα, όταν οι νοσοκομειακές μονάδες λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό.

Ωστόσο ο Χόκινγκ από την πλευρά του σχολιάζει ότι ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ χρησιμοποίησε επιλεκτικά ορισμένες έρευνες για να στηρίξει τα επιχειρήματά του.

«Για έναν επιστήμονα, η επιλεκτική εφαρμογή αποδείξεων είναι απαράδεκτη. Όταν δημόσια πρόσωπα καταχρώνται τα επιστημονικά επιχειρήματα, επικαλούμενα ορισμένες μελέτες αλλά αποκρύπτοντας άλλες για να δικαιολογήσουν την πολιτική που θέλουν να εφαρμόσουν για άλλους λόγους, αυτό ευτελίζει την επιστημονική κουλτούρα», κατέληξε.

Ο Χαντ απάντησε μέσω του Twitter λέγοντας ότι κανείς υπουργός Υγείας δεν πρέπει να αγνοεί τις αποδείξεις. «Ο Στίβεν Χόκινγκ είναι λαμπρός φυσικός αλλά κάνει λάθος για την απουσία αποδείξεων για τις συνέπειες τα Σαββατοκύριακα», έγραψε.