Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη «δημοσιονομική προσαρμογή» που έχουν επιβάλει στην Ελλάδα οι δανειστές από το 2010 και εκτίμησε ότι με την μεγαλύτερη μείωση των δημοσίων δαπανών και το «άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα» η οικονομία θα μπορέσει να πάρει μπροστά.

«Στην Ελλάδα από το 2010 και μετά έγινε μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, υιοθετήσαμε -έστω και μετά από 40 κύματα- πολλές διαρθρωτικές αλλαγές και κάναμε μια όχι αμελητέα εσωτερική υποτίμηση. Υπάρχουν λοιπόν οι προϋποθέσεις και θα περίμενε κανείς να έχουμε ξεκολλήσει από τον πάτο. Αυτό δυστυχώς δεν γίνεται, διότι έχουμε μια κυβέρνηση που υπονομεύει την οικονομία και δεν έχει αξιοπιστία στις αγορές και τους επενδυτές.

Η προστιθέμενη αξία της ΝΔ είναι ότι μπορεί να αλλάξει αυτό το κλίμα και να αποκαταστήσει συνολικά την αξιοπιστία της χώρας. Αλλάζοντας την αντίληψη για τον τρόπο διαχείρισης της οικονομίας και βασισμένοι στο τρίπτυχο, λιγότεροι φόροι -λιγότερες δαπάνες -άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα, μπορούμε να βάλουμε την οικονομία μπροστά, να δημιουργήσουμε νέες δουλειές και να φέρουμε μεροκάματο στο σπίτι».

Ιδιωτικοποιήσεις για καταπολέμηση της ανεργίας

Ερωτηθείς για την ανεργία, δήλωσε πως θα μπορούσε να είχε μειωθεί σημαντικά αν η χώρα έμενε στις ράγες της πολιτικής που εφαρμοζόταν το 2014, ενώ η τωρινή μείωση της οφείλεται κυρίως στις ελαστικές μορφές εργασίας. Τόνισε ότι μόνο με σημαντικές επενδύσεις θα μπορέσει να υπάρξει ουσιαστική υποχώρηση της ανεργίας.

«Η ανεργία μας εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή, η υψηλότερη στην Ευρώπη. Η μείωσή της θα μπορούσε να είναι αρκετά μεγαλύτερη, αν η χώρα είχε τους ρυθμούς ανάπτυξης που προβλεπόταν το 2014 από όλους τους διεθνείς οργανισμούς ότι θα είχε το 2015, 2016 και 2017. Τώρα η όποια οριακή βελτίωση οφείλεται, κυρίως, στις λεγόμενες ελαστικές μορφές απασχόλησης, αλλά και στην σημαντική αύξηση της αποδημίας Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό. Ουσιαστική υποχώρηση της ανεργίας στη χώρα μας θα έχουμε μόνο αν προσελκύσουμε σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις και αποκτήσουμε σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Σταθερή θέση για κινητικότητα των Δ.Υ.

Τέλος, δήλωσε πως τα όσα λέγονται από τον ΣΥΡΙΖΑ για σχέδιο μαζικών απολύσεων στο δημόσιο που ετοιμάζει η ΝΔ, υποστήριξε ότι είναι διαστρέβλωση των θέσεων τους, αν και ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν αλλάζει απόψεις για την αξιολόγηση και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ανέφερε πως «λέμε λίγα για να τα κάνουμε όλα».

«Τα θέματα που υπάρχουν για τη ΝΔ στο Δημόσιο είναι δύο: η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και η κινητικότητα. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί στη χώρα μας και πλέον είναι αντίστοιχος του μέσου όρου των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ. Η συζήτηση για τις απολύσεις συντηρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ στην απέλπιδα προσπάθειά του να διαστρεβλώσει τις θέσεις ΝΔ. Όμως οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ για το θέμα είναι ξεκάθαρες. Από εκεί και πέρα, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα είναι πολύ σημαντική διότι θα παρουσιάσει τις θέσεις για την οικονομία με βάση το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί. Βεβαίως, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα είμαστε μετρημένοι στα λόγια μας. Λέμε λίγα, διότι θέλουμε να τα κάνουμε όλα».