Ενώ η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία βρίσκεται στην τελική ευθεία, λίγο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία να γυρίσουν την πλάτη σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, δίνοντας τους «ένα μάθημα» για την επιθετική συμπεριφορά που έχουν απέναντι στην Τουρκία.

«Απευθύνομαι στους συμπατριώτες μου στη Γερμανία. Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι είναι εχθροί της Τουρκίας. Στηρίξτε κόμματα που δεν είναι εχθροί της χώρας μας. Στη Γερμανία ζουν περίπου 1 εκατ. Τούρκοι με δικαίωμα ψήφου. Καλώ τους Τούρκους που ζουν εκεί να μην ψηφίσουν κόμματα που υιοθετούν επιθετική και ασεβή συμπεριφορά έναντι της Τουρκίας. Τους καλώ να δώσουν στις εκλογές, ένα μάθημα σε αυτά τα κόμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν του επιτρέπουμε να επεμβαίνει»

Η καγκελάριος της Γερμανίας και ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε πως δεν επιτρέπεται στον Ερντογάν να επεμβαίνει και να επηρεάζει τους ψηφοφόρους. «Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν, ούτε στον Πρόεδρο Ερντογάν να παρεμβαίνει. Οι Γερμανοί πολίτες, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν ελεύθερα το κόμμα που επιθυμούν».

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, κάλεσε τον Ερντογάν να σταματήσει τις νουθεσίες και τόνισε πως η Γερμανία δεν θα επιτρέψει τη διαίρεση ανάμεσα σε διαφορετικές πλυθησμιακές ομάδες. «Δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Τούρκου Προέδρου να δίνει οδηγίες για τις γερμανικές εκλογές Ανήκετε σε εμάς. Δεν θα επιτρέψουμε τον διχασμό μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων στη Γερμανία».