Αφού το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «αυτονόητη και επιβεβλημένη» την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, να μη συμμετάσχει στο συνέδριο που διοργανώνει η Εσθονία στο πλαίσιο της Προεδρίας της στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα», η ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης που «προσβάλει τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η άρνηση της κυβέρνησης να βρεθεί στο συνέδριο για τα εγκλήματα κατά του κομμουνισμού προσβάλλει τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες που διαχρονικά προασπίζονται τα δημοκρατικά ιδεώδη και την πανανθρώπινη αξία της ελευθερίας και οδηγεί σε μια ιδιότυπη ευρωπαϊκή και διεθνή απομόνωση.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «ιστορικές αλήθειες» και ευαισθησίες του κάθε κράτους – μέλους της ΕΕ.  «Απομόνωση που δεν αξίζει στους Έλληνες πολίτες. Υπάρχουν ιστορικές αλήθειες που πρέπει να λέγονται. Η διαφορετική ιδεολογική τους αφετηρία και η μεταξύ τους σύγκρουση, ούτε εξισώνει, αλλά ούτε και εξαγνίζει, κανέναν από τους δύο. Η συζήτηση σήμερα στην Ευρώπη πρέπει να αφορά κυρίως το μέλλον της. Ωστόσο, ο σεβασμός στην ιστορική μνήμη και τις ευαισθησίες του κάθε Κράτους – Μέλους είναι επιβεβλημένος.  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και σε αυτό το θέμα επιχειρεί να “ψαρέψει” ψήφους στο χώρο της παραδοσιακής Αριστεράς, ενώ είναι προφανές ότι πλέον δεν έχει καμία σταθερή ιδεολογική και πολιτική βάση».