Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει επανειλημμένα επικρίνει τις στρατηγικές των προκάτοχων του στο Αφγανιστάν, υιοθετεί τώρα τις ίδιες τεχνικές, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει κάποια επιτυχία για τα σχέδια του.
 
Ο ίδιος στην ομιλία που εξέδωσε δε διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό τον στρατιωτικών δυνάμεων που θα προστεθούν ενώ δεν έδωσε κάποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της παρουσίας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, πιέζοντας το Πακιστάν, την Ινδία και το ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τη θέση τους.
 
Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, αναφέρουν πως έχει συμφωνήσει με τον υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Μάττις, την αποστολή περίπου 4.000 στρατιωτών, ώστε να προστεθούν στους ήδη 8.400 υπάρχοντες στρατιώτες.
 
Ο ίδιος προειδοποίησε πως η υποστήριξη των ΗΠΑ δεν πρόκειται να είναι απεριόριστη ενώ επέμεινε πως η χώρα δε θα συμμετάσχει στην «οικοδόμηση του έθνους», μια πρακτική στην οποία άσκησε έντονη κριτική στους προκατόχους του.
 
«Δεν μπορούμε πλέον να σιωπάμε στα ασφαλή καταφύγια του Πακιστάν», δήλωσε ο Ντ. Τραμπ. «Το Πακιστάν έχει πολλά να κερδίσει από τη συνεργασία με την προσπάθειά μας στο Αφγανιστάν. Έχει να χάσει πολλά, συνεχίζοντας να φιλοξενεί τρομοκράτες» πρόσθεσε.
 
 

Έντονο το κλίμα αντιπαράθεσης

Στο πλαίσιο μιας ατμόσφαιρας γεμάτη κριτική, ακόμη κι από μέλη του κόμματος του, σχετικά με τη στάση του Αμερικανού Προέδρου για το περιστατικό στο Σάρλοτσβιλ, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια κοπέλα, ο Τραμπ παρουσιάζει προσπάθειες να επανακάμψει την επιρροή του στον αμερικανικό λαό, εκτιμά το Bloomberg.
 

«Βλέποντας στο μέλλον, καταλαβαίνουμε πως θα είναι πολύ δύσκολο για αυτόν τον πρόεδρο να ηγηθεί αν στην πραγματικότητα η ηθική αυτή αρχή παραμείνει συμβιβαστική», δήλωσε ο γερουσιαστής Τιμ Σκοτ, Δημοκρατικός της Νότιας Καρολίνας στο» Face The Nation» της CBS.
 
Ο γερουσιαστής Μπεν Σας, ένας Ρεπουμπλικανός της Νεμπράσκα, έγραψε στο Facebook ότι «αμφιβάλλω ότι ο Ντοναλντ Τραμπ  θα είναι σε θέση να ηρεμήσει και να παρηγορήσει το έθνος» αναφερόμενος στην επίθεση στο Σάρλοτσβιλ.

Alexandros Michailidis / SOOC
 

«Η προεδρία του Τραμπ τελείωσε» 
 

Επίσης η απόλυση του Στιβ Μπάνον, που θεωρούνταν το δεξί χέρι του Ντόναλντ Τραμπ, όξυνε ακόμα περισσότερο τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του κόμματος, και αποτέλεσε ρίσκο για τις συνεργασίες του Αμερικανού Προέδρου.
 
«Η προεδρία του Τραμπ για την οποία αγωνιστήκαμε και κερδίσαμε τελείωσε», δήλωσε ο Μπάνον  μετά την αποχώρηση του από τον Λευκό Οίκο. «Θα βγει κάτι από αυτή την προεδρία του Τραμπ. Αλλά εκείνη η προεδρία τελείωσε».
 
Κατά τη διάρκεια του λόγου του σχετικά με το Αφγανιστάν, ο αμερικανικός Τύπος αναμένει ο Αμερικανός Πρόεδρος να μετατοπιστεί σε ακόμη πιο παραδοσιακές φωνές, αν και δεν είναι σαφές το τι θα περιλαμβάνουν οι ανακοινώσεις του. 
 

Σε αμυντική θέση ο πακιστανικός στρατός
 

Οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν σήμερα ότι το Πακιστάν δεν φιλοξενεί καμιά «οργανωμένη τρομοκρατική υποδομή», εν μέσω ανησυχιών ότι η Ουάσινγκτον ίσως υιοθετήσει πολύ πιο σκληρή στάση έναντι του Ισλαμαμπάντ
Ο Λευκός Οίκος έχει καλέσει επανειλημμένα το Πακιστάν να κάνει περισσότερα για να εξαλειφθούν τα προπύργια των Ταλιμπάν στο έδαφός του, από τα οποία κατά τις ΗΠΑ οι ισλαμιστές αντάρτες εξορμούν εναντίον των αφγανικών και των αμερικανικών δυνάμεων στην άλλη πλευρά των συνόρων.
 «Σε ό,τι αφορά την αμερικανική στρατηγική, ας έλθει (…). Το Πακιστάν θα κάνει ό,τι είναι καλύτερο για το εθνικό του συμφέρον», δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο στρατηγός Ασίφ Γαφούρ, εκπρόσωπος των ισχυρών ένοπλων δυνάμεων της χώρας.
 
«Αυτή τη στιγμή, έχουμε καθαρίσει όλες τις περιοχές του Πακιστάν. Δεν υπάρχει καμιά οργανωμένη υποδομή καμιάς τρομοκρατικής οργάνωσης στο Πακιστάν», πρόσθεσε ο ίδιος.
 
Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που συμμετείχαν σε συσκέψεις για τη διαμόρφωση πολιτικής με τον πρόεδρο και τους συμβούλους του στις ένοπλες δυνάμεις και την εθνική ασφάλεια την Παρασκευή, ο λόγος που άργησε να δημοσιοποιηθεί το σχέδιο του Λευκού Οίκου είναι διότι ήταν δύσκολο να πεισθεί ο Τραμπ ότι χρειάζεται μια ευρύτερη πολιτική για την περιοχή που θα περιλαμβάνει και τη θέση των ΗΠΑ για το Πακιστάν.

Στήριξη από τη Βρετανία

Η Βρετανία χαιρέτισε σήμερα την δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει την αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν.
 
«Χαιρετίζουμε την αμερικανική δέσμευση», αναφέρει ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον σε ανακοίνωσή του.
 
«Σε τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον υπουργό Μάτις χθες συμφωνήσαμε ότι, παρά τις προκλήσεις, θα πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι τέλους (την πολιτική μας) στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουμε στο χτίσιμο της εύθραυστης δημοκρατίας της χώρας και να μειώσουμε την τρομοκρατική απειλή για την Δύση».
 
«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να υπάρξει ευημερία και ασφάλεια στο Αφγανιστάν: αυτός είναι και ο λόγος που ανακοινώσαμε την αύξηση του αριθμού των δικών μας στρατιωτών τον Ιούνιο».
 
Τον Ιούνιο, η Βρετανία μαζί με άλλες ευρωπαϊκές συμμαχικές χώρες δεσμεύτηκαν να στείλουν περισσότερους στρατιώτες στο Αφγανιστάν με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις να υποστηρίζει τότε ότι ο αριθμός των στρατιωτών στη χώρα είχε μειωθεί πολύ εσπευσμένα.
 
Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε χθες το βράδυ, αλλάζοντας την αρχική του στάση, ότι θα στείλει ενισχύσεις στη χώρα χωρίς κάποιο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης.
 

Ο γγ του ΝΑΤΟ χαιρετίζει την απόφαση

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε σήμερα την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ενισχύσει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και τόνισε ότι η Συμμαχία δεν θα επιτρέψει ποτέ να γίνει ξανά η χώρα αυτή καταφύγιο για τρομοκράτες.
 
«Το ΝΑΤΟ παραμένει απόλυτα δεσμευμένο στο Αφγανιστάν και ανυπομονώ να συζητήσω το τι μέλλει γενέσθαι με τον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις και τους συμμάχους και διεθνείς μας εταίρους», αναφέρει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.