Τρία προσφυγόπουλα από δύο έως επτά ετών βρέθηκαν επί τέσσερις μέρες σε κρατητήριο της Χίου όταν, σύμφωνα με την efsyn.gr, συνελήφθησαν μαζί με τους γονείς τους το μεσημέρι της Πέμπτης (17/8) στη διάρκεια επιχείρησης εντοπισμού προσφύγων για τους οποίους ήδη είχαν εκδοθεί δύο απορριπτικές αποφάσεις από τις αρμόδιες επιτροπές ασύλου. Η οικογένεια προσφύγων όταν συνελήφθη οδηγήθηκε απευθείας στα κρατητήρια, όπου και τους ανακοινώθηκε η απέλαση τους στην Τουρκία.


Άμεση η κινητοποίηση των αλληλέγγυων


Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το γεγονός της κράτησης των ανηλίκων στα γεμάτα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου δεν πέρασε απαρατήρητο από τους αλληλέγγυους του νησιού, που ενήργησαν άμεσα με στόχο να κάνουν την κατάσταση πιο υποφερτή τουλάχιστον για τα παιδιά.

Μετά από διαπραγματεύσεις των αλληλέγγυων με τις αστυνομικές αρχές, η οικογένεια μεταφέρθηκε από τα κελιά σε έναν άλλο χώρο των κρατητηρίων, ενώ δόθηκαν τρόφιμα και παιχνίδια στα παιδιά.

«Η κράτηση συνεπάγεται τεράστια σωματική και ψυχολογική βία για τα παιδιά, είναι μέτρο που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από καμιά σκοπιμότητα και είναι σε κάθε περίπτωση καταδικαστέα», τονίζουν οι αλληλέγγυοι σε σχετική ανακοίνωσή τους.

«Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των παιδιών και των γονέων τους, ζητάμε την επέμβαση κάθε αρμόδιου φορέα, τοπικά και πανελλαδικά, γι' αυτήν αλλά και -φοβόμαστε- για όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις που θα δούμε στο μέλλον, καθώς προχωρά η “εφαρμογή” της απάνθρωπης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Δεν πρέπει να συνηθίσουμε σε “λίγη” ακόμα φρίκη», καταλήγουν.