Σύμφωνα με πληροφορίες της Daily Mail, ο ιθύνων νους των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Βαρκελώνη είναι ο πρώην ιμάμης της πόλης Ριπόλ, Αμπντελμπακί Ες Σατί, που σκοτώθηκε στην έκρηξη που ισοπέδωσε ένα σπίτι, τη νύχτα προτού το βαν πέσει πάνω σε πεζούς στη Βαρκελώνη.


«Μεγαλύτερα σχέδια» για τα χτυπήματα

Την Τρίτη οι τέσσερις ύποπτοι που φέρονται να ανήκουν στον 12μελές πυρήνα των τρομοκρατών βρέθηκαν ενώπιων του ανώτατου δικαστηρίου της Ισπανίας. Ο εκ των υπόπτων, 21χρονος Χουλί Κεμλάλ ανέφερε στην κατάθεση του πως οι τρομοκράτες είχαν κάνει «μεγαλύτερα σχέδια» με εκρηκτικά κατά μνημείων στην πόλη, σε σχέση με τις επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σε 15 ανθρώπους και τραυμάτισαν ακόμα 120.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, από τους τέσσερις οι δύο κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ο ένας βρίσκεται υπό προσωρινή κράτηση και ο τέταρτος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ο ιμάμης του Ριπόλ, όπου διέμεναν τα περισσότερα μέλη του πυρήνα, σκοτώθηκε από έκρηξη σε σπίτι, μια μέρα πριν τις επιθέσεις, ενώ η ομάδα έφτιαχνε εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι από τα 12 μέλη του πυρήνα, τα οκτώ είναι πλέον νεκρά, μετά και τον θάνατο από αστυνομικά πυρά του βασικού υπόπτου, 23χρονου Γιουνές Αμπουγιακούμπ, τη Δευτέρα,στην πόλη Σούμπιρατς, 50 χιλιόμετρα από τη Βαρκελώνη. Συγκεκριμένα, που ήταν ζωσμένος με μια ζώνη με εκρηκτικά και πυροβολήθηκε από αστυνομικούς στην κοινότητα Σουμπιράτς, στην επαρχία της Βαρκελώνης, μοιάζει με τον Γιουνές Αμπουγιακούμπ, τον βασικό ύποπτο για τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στην Καταλονία