Με αφορμή ένα πρόσφατο περιστατικό στις φυλακές Αλικαρνασσού, η Ένωση Υπαλλήλων Φυλακών Αλικαρνασσού, με επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ζητάει να υπάρξει πρόγραμμα για την εκπαίδευση και προστασία των εργαζομένων σε τέτοιου είδος περιστατικά καθώς και της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας στις φυλακές.

Αναλυτικότερα, η επιστολή της Ένωσης:
 

Τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι στις ελληνικές φυλακές έχουμε βιώσει στο πετσί μας όλες τις μορφές βίας ακόμη και το θάνατο.

Συχνά η υπηρεσιακή καθημερινότητά μας περιλαμβάνει, αφενός φόβο και θυμό γιατί αντιμετωπίζουμε δυσκολία στην άσκηση των καθηκόντων μας και αφετέρου αγωνία γιατί όταν τα ασκούμε, δεν γνωρίζουμε εάν επιστρέψουμε στις οικογένειες μας υγιείς.

Οι υπάλληλοι στη φυλακή Αλικαρνασσού γίναμε μάρτυρες ενός απίστευτου περιστατικού. Κρατούμενος με σοβαρά προβλήματα υγείας, αιμόπτυσε εσκεμμένα και αφού προηγουμένως είχε αυτοτραυματιστεί τον συνάδελφό μας (Σ.Θ.) χωρίς αφορμή και αιτία, για να τον μολύνει όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε με μεταδιδόμενο νόσημα που έχει, ώστε να μην του επιτρέψει να ασκήσει τα καθήκοντά του. Μπορείτε να αντιληφθείτε κύριε Υπουργέ, σε τι περιπέτεια θα βρίσκεται ο συνάδελφός μας και η οικογένειά του για τουλάχιστον δυο μήνες οπότε και θα κάνει εξετάσεις για να διαπιστώσει εάν τελικά έχει νοσήσει ή είναι υγιής; ΓΙΑΤΙ; Επειδή είναι εργαζόμενος στη φυλακή άρα και αναλώσιμος;

ΑΡΑΓΕ στον σχεδιασμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

• Υπάρχει πρόγραμμα για την εκπαίδευση και προστασία των εργαζομένων από τέτοιου είδους περιστατικά; 
• Υπάρχει πρόγραμμα για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού σας στα Καταστήματα Κράτησης;

Το Δ.Σ της Ένωσης Υπαλλήλων Φυλακής Αλικαρνασσού Ηρακλείου εκφράζει στον συνάδελφό μας την αμέριστη συμπαράστασή του και επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενέργειές.