Με αφορμή το αντικομμουνιστικό συνέδριο που διοργανώνει η Εσθονία, στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων», την οποία καθιέρωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 2 Απριλίου του 2009.

«Η Εσθονία καταδικάζει απερίφραστα όλα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από όλα τα ολοκληρωτικά και αυταρχικά καθεστώτα και δεν ξεχνά τα θύματα όλων αυτών των καθεστώτων», ανέφερε χαρακτηριστικά στη «Ναυτεμπορική» ο Γιούρι Λάας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει κοινή συνείδηση σχετικά με τον συσχετισμό του κομμουνισμού με τον ναζισμό, ενώ έκανε λόγο για «κοινή κληρονομιά» που μπορεί να ανοίξει ειλικρινή συζήτηση σχετικά με τα εγκλήματα του περασμένου αιώνα.

«Το ψήφισμα προέβλεπε την κήρυξη της 23ης Αυγούστου ως “Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, που θα τιμηθεί με αξιοπρέπεια και αμεροληψία”. Επίσης, επισημαίνεται στο ψήφισμα ότι “η Ευρώπη δεν θα είναι ενωμένη αν δεν είναι σε θέση να διαμορφώσει μια κοινή άποψη της ιστορίας της, να αναγνωρίσει τον ναζισμό, τον σταλινισμό και τα φασιστικά και κομμουνιστικά καθεστώτα ως μια κοινή κληρονομιά και επιφέρει μια ειλικρινή και εμπεριστατωμένη συζήτηση για τα εγκλήματά τους τον περασμένο αιώνα”».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, τόνισε πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο συνέδριο, χαρακτηρίζοντας «πολύ ατυχή» την σύνδεση κομμουνισμού – ναζισμού. «Σε μία περίοδο που οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητούνται ανοιχτά από την άνοδο των ακροδεξιών κινημάτων και των νεοναζιστικών κομμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, η προαναφερθείσα πρωτοβουλία είναι πολύ ατυχής», είχε δηλώσει την Παρασκευή.

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς είχε επίσης πάρει θέση κατά του συγκεκριμένου συνεδρίου ζητώντας , από «τους υπουργούς Δικαιοσύνης των κρατών-μελών της ΕΕ, και ειδικά εκείνους που υπηρετούν και προωθούν προοδευτικές πολιτικές, να μποϋκοτάρουν αυτή την διοργάνωση, όπως ήδη έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση».