H μη συμβατική νομισματική πολιτική ήταν επιτυχημένη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά παραμένουν τα κενά στην κατανόηση των σχετικά νέων μέσων πολιτικής, απαιτώντας ενδελεχή έρευνα, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 
«Τα μέτρα που ελήφθησαν τα τελευταία δέκα χρόνια στη νομισματική πολιτική και στο ρυθμιστικό πλαίσιο και στην εποπτεία έχουν κάνει τον κόσμο πιο ανθεκτικό, αλλά θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για νέες προκλήσεις», δήλωσε ο Ντράγκι στο Λιντάου της Γερμανίας.
 
«Ένας μεγάλος όγκος εμπειρικής έρευνας τεκμηρίωσε την επιτυχία αυτών των πολιτικών στην ενίσχυση της οικονομίας και του πληθωρισμού, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ», σημείωσε ο Ντράγκι.
 
Παράλληλα, ο Ιταλός σημείωσε πως οι επενδυτές παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το πότε η ΕΚΤ θα μειώσει περαιτέρω το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ, προαναγγέλλοντας έμμεσα τον περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης το επόμενο διάστημα. 
 
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, υπό το βάρος της ποσοτικής χαλάρωσης, ο ισολογισμός της ΕΚΤ είχε διογκωθεί σε 3,4 τρισ. ευρώ μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, την ώρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατείχε περιουσιακά στοιχεία ύψους 4,3 τρισ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας κατείχε 500 δισ. ευρώ.