Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει τη μεταφορά ευαίσθητων ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της. Παράλληλα, η κάλυψη του εφετινού δημοσιονομικού στόχου προϋποθέτει την είσπραξη τουλάχιστον 650 εκτα. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, παρότι ο πήχης των εσόδων έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Σημειώνεται δε πως για το 2018, ο εισπρακτικός στόχος ανεβαίνει πάνω από 2 δισ. ευρώ, που σημαίνει πως θα πρέπει να «ανεβάσει ρυθμούς» για τις ιδιωτικοποιήσεις.
 
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα έσοδα του επταμήνου Ιανουαρίου-Ιουλίου σημείωσαν σημαντική υστέρηση, της τάξης των 343 εκατ. ευρώ, γεγονός που χρεώνεται σε τεχνικούς λόγους. Πάντως, παρότι η πρόβλεψη για το 2017 τοποθετεί τα έσοδα στα 2,044 δισ. ευρώ, το μεροπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής του περασμένου Μαΐου κατεβάζει τον πήχη στα 1,607 δισ. ευρώ.
 
Σημειώνεται πάντως πως το ΤΑΙΠΕΔ επιμένει στο στόχο των 2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, ποντάροντας σε ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται ήδη από τη μεταβίβαση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων (περί τα 1,234 δισ. ευρώ), ενώ η μεταβίβαση του ΟΛΘ υπολογίζεται στα 230 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η σύμβαση του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αναμένεται να αποφέρει 600 εκατ. ευρώ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ περί τα 45 εκατ. ευρώ, ενώ έσοδα αναμένονται και από άλλα ακίνητα του δημοσίου.
 
Υπογραμμίζεται επίσης πως στο μεσοπρόθεσμο δημοσιεύτηκε πίνακας του ΤΑΙΠΕΔ που ανεβάζει τα ποσά προς είπσραξη στα 2,153 δισ. ευρώ για το 2017 και στα 2,073 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος. 
 
Πάντως, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, δύο είναι οι πονοκέφαλοι για την κυβέρνηση στην πορεία για την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων. Αφενώς, οι αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών για την μεταφορά των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο, καθώς αφορά περί τους 40.000 εργαζόμενους, και αφετέρου, το να κλειδώσουν κάποιες αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, για να διασφαλιστούν τα εκτιμώμενα έσοδα.
 

Τα 17 προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος του έτους

 
Ο κατάλογος των προαπαιτούμενων που πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και ο οποίος συνδέεται έμμεσα ή άμεσα με τις αποκρατικοποιήσεις -σε κάποιες εκ των οποίων έχει υπάρξει πρόοδος και σε κάποιες όχι- έχει ως εξής:
 
  1. Πρόσληψη συμβούλων για τα υπολειπόμενα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ.
  2. Έγκριση του Αναπτυξιακού Πλάνου για το Ελληνικό από το Κεντρικό Συμβούλιο και προώθηση στα αρμόδια υπουργεία για επεξεργασία.
  3. Οριστικές αποφάσεις για τη μεταφορά της ΕΑΒ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών.
  4. Η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας θα πρέπει να υιοθετήσει όσες ρυθμίσεις του εσωτερικού κανονισμού έχουν απομείνει σε εκκρεμότητα.
  5. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το Ελληνικό θα πρέπει να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
  6. Θα πρέπει να συμπληρωθεί ο εσωτερικός κανονισμός της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.
  7. Θα πρέπει να πληρωθούν οι κενές θέσεις στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και να γίνει ο διαχωρισμός των μελών σε εκτελεστικά και μη. Εκκρεμεί ο ορισμός δύο μελών στο πενταμελές Δ.Σ.
  8. Το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας θα πρέπει να εξετάσει το θέμα του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ.
  9. Θα πρέπει να δημοσιευτεί το Στρατηγικό Πλάνο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.
  10. Θα πρέπει να επιλεγεί ο προτιμητέος επενδυτής για τον ΔΕΣΦΑ.
  11. Θα πρέπει να οριστούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΗΣ.
  12. Θα πρέπει να υποβληθεί για έγκριση η νέα πολιτική για τα διόδια στην Εγνατία Οδό και στους κάθετους άξονες.
  13. Θα πρέπει να αντικατασταθούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΑΔ, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.
  14. Θα πρέπει να μεταφερθεί το πρώτο πακέτο ακινήτων στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ύστερα από συμφωνία με τις αρχές.
  15. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο εσωτερικός κανονισμός για θέματα μερισματικής και επενδυτικής πολιτικής μέσα στον Οκτώβριο στην εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.
  16. Θα πρέπει να εγκριθεί το στρατηγικό πλάνο του Υπερταμείου.
  17. Θα πρέπει να εκδοθεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης του Ελληνικού.