του Μηνά Κωνσταντίνου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, που δεν υπογράφεται και δεν αναφέρεται σε κάποιο άλλο δημοσίευμα του διεθνούς τύπου ή επίσημη ανακοίνωση, «μόνο οκτώ από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. συμμετείχαν σήμερα στο συνέδριο που διοργάνωσε η Εσθονική Προεδρία αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων».

Η είδηση συμπληρώνεται από την πληροφορία πως το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την έκδοση διακήρυξης, «την οποία υπογράφουν οι εκπρόσωποι των εξής χωρών: Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας και Σλοβακίας».

Με μια ματιά στο αγγλικό κείμενο των συμπερασμάτων «της συνάντησης για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα» και την αναφορά των συμμετεχόντων υπουργείων Δικαιοσύνης στη συνάντηση, μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει πως πράγματι οι αντιπροσωπείες των κρατών της Κροατίας, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας υπέγραψαν μία κοινή δήλωση.

Η δήλωση των οκτώ αυτών χωρών, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης της Εσθονίας, καταγγέλλει ότι «υπό την κομμουνιστική δικτατορία στην Ευρώπη, εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι άνθρωποι εκτελέστηκαν, σκοτώθηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εξωθήθηκαν στη σκλαβιά ή απελάθηκαν».

Διαβάστε το αγγλικό κείμενο συμπερασμάτων του συνεδρίου:

Σημειώνεται πως το κείμενο, που στην αρχή του αναφέρεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη μη εφαρμογή του νόμου για τον Περιορισμό των εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, καθώς στο ευρωπαϊκό ψήφισμα του 2009 κατά του ολοκληρωτισμού, βρίθει αντικομμουνισμού, ενώ η μόνη αναφορά στον ναζισμό γίνεται για να συγκριθούν τα εγκλήματα των ναζί και η τιμωρία που έτυχαν οι εκφραστές του, «σε αντίθεση με αυτούς του κομμουνισμού».

Ακόμα, στην προτελευταία παράγραφο υπάρχει σαφής αναφορά στην ξεχωριστή πρωτοβουλία οκτώ χωρών (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Γεωργία) τον Αύγουστο του 2015 να καλέσουν σε διεθνές δικαστήριο για τη διερεύνηση των κομμουνιστικών εγκλημάτων, αναφέροντας πως οι συμμετέχοντες στο συνέδριο ενημερώθηκαν για τη δράση της πρωτοβουλίας που καλεί σε σύσταση του «Συμβουλίου για τη διερεύνηση των εγκλημάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων (CICROC)».

Παρόλα αυτά, στο επίσημο κείμενο δεν αναφέρεται πουθενά ο αριθμός των χωρών που εκπροσωπήθηκαν θεσμικά στο συνέδριο, καθώς προσκεκλημένοι δεν ήταν μόνον οι υπουργοί Δικαιοσύνης των κρατών της ΕΕ, αλλά και εκπρόσωποι οργανισμών «που μελετούν τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων».

Η -επιεικώς- πλημμελής κάλυψη του συνεδρίου από το ΑΠΕ, με τη βεβαιότητα για τη συμμετοχή μόλις οκτώ χωρών στο συνέδριο και χωρίς την παραμικρή αναφορά στην πηγή της πληροφορίες, οδήγησε την πλειοψηφία του κόσμου σε ένα κομφούζιο. Σε συνδυασμό με την επίσης αμφισβητούμενη είδηση του «διεθνούς σκανδάλου» με υπογραφή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων, είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για το συνέδριο, τόσο για τις συμμετοχές όσο και για τις απουσίες.

Η ανακοίνωση του Εσθονικού υπουργείου Δικαιοσύνης που αναφέρεται παραπάνω, είναι μέχρι στιγμής το μόνο επίσημο έγγραφο της Εσθονίας για το γεγονός, καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή σχετική αναφορά στην ιστοσελίδα της Εσθονικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαβάζοντάς την, είναι προφανές πως η συσκότιση γύρω από την ενημέρωση των συμμετεχόντων στο συνέδριο ήταν συνειδητή. Ωστόσο, το γεγονός αυτό κάθε άλλο παρά καλύπτει το Αθηναϊκό Πρακτορείο για την πλημμελή ενημέρωση και το χάος που προκάλεσαν οι αναρτήσεις του, που το κατέστησαν έκθετο σε επιθέσεις για «fake news» και παραπληροφόρηση.

Την ίδια ώρα, οι κατήγοροι του ΑΠΕ, όπως η ιστοσελίδα της Real και του iefimerida, χρησιμοποιούν την ίδια θολερή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας της Βαλτικής, για να υποστηρίξουν πως στο συνέδριο εκπροσωπήθηκαν θεσμικά 19 κράτη, ενώ επίσης δεν προκύπτει από πουθενά πως βρέθηκαν εκεί τόσοι υπουργοί Δικαιοσύνης, επικαλούμενοι μάλιστα «ανακοίνωση της Εσθονικής προεδρίας».

Εσθονικά στο ThePressProject δεν έχουμε καταφέρει να μάθουμε ακόμα, παρότι επιχειρήσαμε να ενημερωθούμε από τις αγγλικές εκδόσεις εσθονικών μέσων ενημέρωσης, χωρίς αποτέλεσμα. Συνεπώς, ελλείψει αξιόπιστων πηγών ενημέρωσης από την Εσθονία, θα ήταν αδύνατον να γνωρίζουμε και να μεταφέρουμε επακριβώς το τι συνέβη εκεί.

Εκείνο όμως που γνωρίζουμε στα σίγουρα, είναι το τι συνέβη εδώ στη χώρα μας. Και αυτό που συνέβη -για μία ακόμα φορά- είναι η επικράτηση της προχειρότητας, της επιπολαιότητας και της προπαγάνδας. Τόσο από τη μεριά του κρατικού πρακτορείου, όσο και από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης που επί ημέρες κατακεραύνωναν την κυβέρνηση για την απόφασή της να μη συμμετάσχει σε μία, σε κάθε περίπτωση, ήσσονος ενδιαφέροντος εκδήλωση.

Και γι' αυτό δεν ευθύνεται η Εσθονική προεδρία, ούτε φυσικά και ο κομμουνισμός.