Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, δήλωσε πως το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή μετά τις θερινές διακοπές «επιχειρεί να ανταποκριθεί σε δίκαια αιτήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας, του κόσμου της εργασίας και να ενισχύσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εργαλείων ελέγχου και επιβολής της νομοθεσίας».

Ωστόσο, παραδέχεται πως η ισχυροποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου της εργατικής νομοθεσίας , θα θωρακιστεί «κατά το δυνατό», καθώς «βρισκόμαστε υπό σκληρή επιτροπεία» Δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στις αρχές της εβδομάδας στη Βουλή, θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί με την κανονική διαδικασία τις επόμενες μέρες.

Αναφερόμενη στις αναπηρικές συντάξεις, τόνισε πως «το νομοσχέδιο προωθεί μεταρρυθμίσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων δημόσιας πολιτικής, προκειμένου να βελτιώσει αποφασιστικά το επίπεδο της ζωής των Ατόμων με Αναπηρίες και να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους σε κάθε τομέα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής».

Θολές ρυθμίσεις προστασίας

Σχετικά με την προστασία που θα μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι απέναντι στους εργοδότες, έκανε λόγο για ρυθμίσεις που φέρουν πλαίσιο ενημέρωσης και υπεύθυνης διαβούλευσης εργαζομένων και εργοδοτών, ενώ υπήρξε αόριστη αναφορά στην προστασία της μητρότητας.

«Μεταξύ άλλων προβλέπεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί ηλεκτρονικά τη νόμιμη υπερωριακή εργασία πριν την έναρξη της. Εκσυγχρονίζεται έτσι το σημερινό σύστημα χειρόγραφης καταγραφής και εκ των υστέρων δήλωσης των υπερωριών, το οποίο αφήνει ευρεία περιθώρια για παραβατικές πρακτικές. Ορίζεται με αυτοματοποιημένο τρόπο (point-system) η επιβολή προσωρινής ή και οριστικής διακοπής της λειτουργίας μίας επιχείρησης, όταν ο εργοδότης παραβαίνει τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Γίνεται υποχρεωτική η ηλεκτρονική αναγγελία της οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου, πιστοποιώντας ότι ο ίδιος έχει συμφωνήσει.

Αντιμετωπίζεται έτσι η στρέβλωση που παρατηρείται συχνά στην πράξη της αναληθούς δήλωσης εκ μέρους του εργοδότη ότι ο εργαζόμενος έχει οικειοθελώς αποχωρήσει από την εργασία, στερώντας του βασικά δικαιώματα. Προβλέπεται επίσης ότι σε περιπτώσεις μονομερούς βλαπτικής μεταβολής των όρων εργασίας, ο εργαζόμενος, ο οποίος έχει θεωρήσει τη μεταβολή αυτή ως απόλυση, θα λαμβάνει αμέσως το επίδομα ανεργίας. Με άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ενισχύεται το πλαίσιο ενημέρωσης και υπεύθυνης διαβούλευσης εργαζομένων και εργοδοτών. Επιπλέον επεκτείνεται η προστασία της μητρότητας και στις γυναίκες που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή σε διαδικασία υιοθεσίας».