Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το CNBC η ιαπωνική κυβέρνηση δεν προχώρησε σε κινήσεις για την κατάρριψη του πυραύλου. Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ωστόσο, συγκαλεί, το συμβούλιο ασφαλείας.

Ο Abe μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την εκτόξευση δήλωσε πως ο πύραυλος φέρεται να πέρασε πάνω από τον εναέριο χώρο της χώρας του και ότι η κυβέρνηση συγκεντρώνει πληροφορίες για το συμβάν και κάνει ότι μπορεί για να προστατεύσει τους πολίτες.

Ο πύραυλος φέρεται να έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό και να έσπασε σε τρία κομμάτια, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι.

Ενω το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι ακόμα εξετάζει το θέμα, η υπηρεσία άμυνας της Βορείου Αμερικής δήλωσε πως δεν τέθηκε θέμα κινδύνου για την Βόρεια Αμερική.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης δήλωσε πως η δοκιμή πυραύλου ήταν κίνδυνος για την Ιαπωνία και ότι η κυβέρνηση θα απαντήσει αποφασιστικά. «Ο βαλιστικός πύραυλος φέρεται να πέρασε πάνω από τα εδάφη μας. Είναι πρωτόγνωρο, σοβαρό και θέτει κινδύνους για το έθνος μας», είπε στους δημοσιογράφους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ιαπωνική κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες στο Tohoku να βρουν καταφύγιο σε ισχυρά κτίρια ή υπόγεια καταφύγια, όπως μετέδωσε το κρατικό κανάλι.

Σημειώνεται πως στις αρχές του μήνα η Πιονγκγιάνγκ είχε προειδοποιήσει με εκτόξευση πυραύλου στα ύδατα της νήσου Γκουάμ,  που είναι αμερικανικό έδαφος, μετά την προειδοποίηση Τραμπ πως η Β. Κορέα θα αντιμετωπίσει «πυρ και μανία» αν απειλήσει τις ΗΠΑ.

Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων υπό τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, με πιο πρόσφατη αυτήν του Σαββάτου, όμως η εκτόξευση πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία είναι κάτι σπάνιο.

«Η απερίσκεπτη ενέργεια της Βόρειας Κορέας είναι πρωτοφανής, σοβαρή και αποτελεί σοβαρή απειλή για το έθνος μας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Ο Άμπε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν , με τον οποίον συμφώνησαν να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη Β. Κορέα. Ο Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι «100% με την Ιαπωνία», σύμφωνα με τον Άμπε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει το θέμα της πυραυλικής δοκιμής, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Σημειώνεται πως στις αρχές του μήνα, το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας συμφώνησε ομόφωνα να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Β. Κορεάς ως απάντηση στην εκτόξευση δυο διηπειρωτικών πυραύλων τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον στρατό της Νότιας Κορέας, η εκτόξευση έγινε από σημείο κοντά στην πρωτεύουσα της Β. Κορέας, την Πιονγκγιάνγκ, λίγο πριν τις 6 π.μ. τοπική ώρα και πέταξε 2.700 χιλιόμετρα, φτάνοντας σε ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων.

«Θα απαντήσουμε με σθένος με βάση την σταθερή συμμαχία μας με τις ΗΠΑ αν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει τις πυρηνικές και πυραυλικές προκλήσεις», τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα, δε, με την προεδρία της Ν. Κορέας, η Σεούλ και οι ΗΠΑ είχαν συζητήσει την ανάπτυξη επιπλέον «στρατηγικών στοιχείων» στην Κορεατική χερσόνησο, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να γνωρίζουν πως ούτε μπορούν να φοβίσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας με οικονομικές κυρώσεις και στρατιωτικές απειλές και εκβιασμούς, ούτε να κάνουν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να δειλιάσει από τον δρόμο που έχει επιλέξει», υπογράμμισε η επίσημη εφημερίδα της Β. Κορέας Rodong Sinmun.