Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ο εργατικός κώδικας της Γαλλίας εκτείνεται σε 3.000 σελίδες και θεωρείται από την κυβέρνηση Μακρόν  «γραφειοκρατικός και ανασταλτικός παράγοντας για την απασχόληση». Οι αλλαγές που φέρνει ο Μακρόν δίνουν μεγαλύτερη «ευελιξία» στους εργοδότες προκειμένου να απολύουν εργαζόμενους και να διαπραγματεύονται με ευνοϊκότερους για αυτούς όρους την πρόσληψη του προσωπικού.

Μεταξύ των μεγαλύτερων μεταρρυθμίσεων θα βρίσκεται η παροχή στις επιχειρήσεις μεγαλύτερης δυνατότητας για ευελιξία στον καθορισμό των μισθών και των εργασιακών όρων. Οι βασικές διαπραγματεύσεις με τα σωματεία θα γίνεται σε επίπεδο επιχείρησης και όχι σε πανεθνικό επίπεδο.

Επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους θα μπορούν να διαπραγματεύονται με εκπροσώπους των εργαζομένων, ακόμη και αν αυτοί δεν συνδέονται με τα πανεθνικά συνδικάτα, ενώ γίνεται ακόμη λόγος για «εξορθολογισμό» του θεσμού των συμβουλίων εργαζομένων στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τήρησε τις δεσμεύσεις του

Ένα από τα σημεία – κλειδιά των μεταρρυθμίσεων που φέρνει ο Μακρόν είναι η διευκόλυνση των απολύσεων και γι' αυτό θα τεθεί ανώτατο όριο στην ατομική αποζημίωση. Ο ίδιος κάνει λόγο για υπόσχεση που τήρησε. «Οι μεταρρυθμίσεις μας στην αγορά εργασίας σημαίνουν έναν βαθύ μετασχηματισμό και, όπως υποσχέθηκα, πρέπει να είναι φιλόδοξες και αποτελεσματικές ώστε να επιτυγχάνουν τον στόχο της μείωσης της ανεργίας».

Με το μέρος του τα μεγάλα συνδικάτα

Ο Μακρόν έχει καταφέρει να πάρει με το μέρος του τα 2 από τα 3 μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, που βάζουν πλάτη στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις. Συγκεκριμένα το FO έκανε λόγο για προσπάθειες της κυβέρνησης σχετικά με «ειλικρινή κοινωνικό διάλογο» και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να κατέβουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το CFDT, που ξεκαθάρισε πως υπάρχει μεγάλη απογοήτευση από τις συγκεκριμένες αλλαγές αλλά δεν πρόκειται να προτρέψει τα μέλη του να κατέβουν σε συλλαλητήρια διαμαρτυρίας.  Το μόνο συνδικάτο που εξέφρασε την αντίθεση του και κάλεσε σε διαμαρτυρία είναι το CGT. Ο γενικός γραμματέας του Φιλίπ Μαρτινέ, δήλωσε πως «όλοι οι φόβοι που είχαμε επιβεβαιώθηκαν και ο επιπλέον φόβος είναι προφανής, καθώς πρόκειται για το τέλος των συμβάσεων εργασίας». Κάλεσε «τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους νέους να βγουν στους δρόμους στις 12 Σεπτεμβρίου».