Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής», το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εισροής 6 δισ. ευρώ την τριετία 2016-2018, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως την 31η Αυγούστου 2018, οπότε και λήγει το τρίτο μνημόνιο και τα περιθώρια που έχουν δώσει οι δανειστές.

Το 2016, όπως προκύπτει από τον ισολογισμό του ΤΑΙΠΕΔ που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, εισπράχθηκαν 447,7 εκατ. ευρώ. Για το 2017 στόχος του Ταμείου είναι η είσπραξη περίπου 2 δισ. ευρώ, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ποσό 1,2 δισ. ευρώ έχει εισρεύσει από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport. Για το 2017 εισπράξεις αναμένονται από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον ΟΛΘ και από πωλήσεις ακινήτων. Έτσι προκύπτει ότι εντός του 2018 θα πρέπει να εισρεύσει το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Ο μόνος μεγάλος διαγωνισμός  που αναμένεται εντός του 2017 σχετίζεται με την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, με την προκήρυξη κατάθεσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος να αναμένεται σύντομα. Οι λοιποί διαγωνισμοί και ειδικά αυτοί που σχετίζονται με τις ενεργειακές επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια) και με την πώληση ποσοστών σε άλλες ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) ή του ΟΤΕ μεταφέρονται στο 2018.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο κατέχει μετοχές σε 24 κρατικές επιχειρήσεις (μεταξύ αυτών οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΔΙΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ κ.ά.) και ασκεί τα δικαιώματα του Δημοσίου σε 78 περιπτώσεις. Στις περιπτώσεις συγκαταλέγονται περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες.