Ο 28χρονος Σαντιάγο πριν περίπου ένα μήνα έλαβε μέρος σε μια συγκέντρωση στην Παταγονία, όπου οι ιθαγενείς διαδήλωναν για τα δικαιώματα τους. Έκτοτε αγνοείται. Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ωστόσο πως είδαν την αστυνομία να συλλαμβάνει τον Σαντιάγο μετά την πορεία που είχε πραγματοποιηθεί την 1η Αυγούστου. Όμως η αστυνομία αρνείται το γεγονός.
 
Την πορεία «έσπασαν» ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε συλλήψεις, ενώ κάποιοι από τους διαδηλωτές υποστηρίζουν πως έγινε και χρήση πλαστικών σφαιρών.

«Ένα μήνα μετά την εξαφάνιση του Σαντιάγο, το κράτος εξακολουθεί να το αρνείται. Οι μόνοι που το αμφισβητούν είναι οι φίλοι και η οικογένειά του» αναφέρει ο αδερφός του, ο οποίος πιστεύει πως ο αδερφός του έχει απαχθεί.
 
Στην Αργεντινή, και ιδιαίτερα στην πορεία, είχαν δημιουργηθεί πλακάτ και φωτογραφίες με την ερώτηση «πού είναι ο Σαντιάγο;» 

Η πιθανότητα ωστόσο να έχει απαχθεί ο 28χρονος φέρνει στη μνήμη πολλών τα γεγονότα της δικτατορίας της περιόδου 1976-1983 και την «εξαφάνιση» περίπου 20.000 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου κυρίως ανθρώπους αριστερών και κομμουνιστικών πεποιθήσεων, ανάμεσα τους και 400 βρέφη.
 
Οι ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησαν από την κυβέρνηση της Αργεντινής να διεξαγάγει μια ανεξάρτητη έρευνα. Τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τις αναγκαστικές εξαφανίσεις προέτρεψε τις αρχές να υιοθετήσουν μια «ολοκληρωμένη και πλήρης στρατηγική για την αναζήτηση και τον εντοπισμό» του 28χρονου ακτιβιστή.