Στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group αναμένεται να εξετασθεί η πορεία υλοποίησης από την κυβέρνηση, των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Ο Γιώργος Χουλιαράκης θα εκπροσωπήσει την ελληνική πλευρά και αναμένεται να ζητήσει την εκταμίευση του νέου ποσού με επιχείρημα το ότι η Αθήνα έχει τηρήσει κάθε δέσμευση απέναντι στους δανειστές.

«Ζέσταμα» για την τρόικα

Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα στις 10-11 Σεπτεμβρίου, ώστε να αξιολογήσουν τη μέχρι τώρα πρόοδο. Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο θα φέρει ένα μεγάλο μερίδιο του βάρους της τρίτης αξιολόγησης, αναμένεται εντός των ημερών να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Θα προβλέπει ότι όσοι δεν συμπληρώσουν τα έντυπα δεν θα δικαιούνται συμμετοχή στην κινητικότητα και προαγωγή.

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί να ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να συναντηθεί την Τρίτη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η τρίτη αξιολόγηση και τα βήματα που έχει κάνει μέχρι τώρα η Ελλάδα ως προς τις υποδείξεις των δανειστών.

Δυσαρέσκεια για τα Εργασιακά

Το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά που φέρνει η κυβέρνηση αναμένεται να περάσει από τη Βουλή με διαδικασία δύο συνεδριάσεων την Τετάρτη και την Πέμπτη, όπου και θα ψηφιστεί. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει προκαλέσει δυσφορία στην τρόικα, που έχει αφήσει να αιωρείται το ενδεχόμενο νέας επέμβασης.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η τρόικα «έχει αντιρρήσεις» σχετικά με διατάξεις του νομοσχεδίου και στοχεύει και πάλι στις συντάξεις. Συγκεκριμένα, η τρόικα είναι δυσαρεστημένη με τις συνταξιοδοτικές παρεμβάσεις που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση, ωστόσο δεν αποκλείεται νέα παρέμβαση, προκειμένου να μην τεθούν αμφιβολίες για την επίτευξη των μνημονιακών στόχων που έχουν θέσει.

Παράλληλα, υπάρχει δυσαρέσκεια για τη «βιασύνη» με την οποία η κυβέρνηση ετοίμασε και απέστειλε στην τρόικα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με πρόθεση να το καταθέσει αμέσως προς ψήφιση στη Βουλή. Οι δανειστές θεωρούν ότι θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να «κοσκινίσουν» τις διατάξεις.