«Αν ως εργαζόμενοι δεν διεκπεραιώσουμε τις υποχρεώσεις μας, δε θα έχουμε καμία ανοχή όμως»

Την απεργία προκήρυξαν με ανακοίνωσή τους οι 350 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου της Υπηρεσίας Ασύλου (Υ.Α.), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την καταγραφή και την εξέταση των αιτημάτων ασύλου όλων των προσφύγων σε πανελλαδικό επίπεδο.

«Εμείς πληρωνόμαστε από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό, τα οποία πάνε στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο οποίο υπαγόμαστε, και μετά διοχετεύονται αναλόγως. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, η Υ.Α. είχε αυτοτελή οικονομική υπηρεσία, η οποία μας πλήρωνε. Από τον Δεκέμβριο ανέλαβε το υπουργείο την οικονομική υπηρεσία και έκτοτε μας ταλαιπωρούν με τεράστιες καθυστερήσεις, σε κάποιους έως και έξι μήνες. Τώρα είμαστε απλήρωτοι δύο και τρεις μήνες. Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι αυτή η οικονομική υπηρεσία είναι νεοσύστατη και διαθέτει μικρό αριθμό υπαλλήλων, οπότε αντιμετωπίζουν πρακτικές δυσκολίες ως προς το να φέρουν εγκαίρως εις πέρας τις πληρωμές μας. Όμως αυτή είναι η δουλειά τους. Αν εμείς δεν διεκπεραιώσουμε τις υποχρεώσεις μας ως εργαζόμενοι, λέγοντας ότι “συγγνώμη, αλλά δεν προλάβαμε γιατί είμαστε λίγα άτομα”, δε θα έχουμε καμία ανοχή εκ μέρους τους» λέει στο TPP ο κ. Λουκάς Θεοτοκάτος από το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου.

Υποσχέσεις, καθυστερήσεις, έλλειψη γραφικής ύλης έως και νερού

«Ζούμε με καθυστερήσεις στις πληρωμές μας ούτως ή άλλως» συνεχίζει ο κ. Θεοτοκάτος, ενώ εξηγεί ότι οι ανησυχίες των εργαζομένων τώρα εντείνονται και προβαίνουν σε απεργία γιατί, «Ενώ έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις με το Υπουργείο και μάς υπόσχονται συνέχεια ότι θα λυθεί το θέμα μας, δε βλέπουμε κανένα αποτέλεσμα. Μας είχαν πει ότι θα γίνονταν μετατάξεις και έτσι, η νέα οικονομική υπηρεσία, που ευθύνεται για τη μισθοδοσία μας, από δέκα υπαλλήλους θα αποκτούσε τριάντα και θα λυνόταν το πρόβλημα του ελλιπούς προσωπικού. Αυτό δε συνέβη ποτέ και αν αυτή η δικαιολογία είναι βάσιμη, τότε γίνεται αντιληπτό ότι το πρόβλημά μας δε θα λυθεί σε καμία περίπτωση άμεσα. Επίσης, το κονδύλι που καλύπτει τη μισθοδοσία συγκεκριμένων συμβασιούχων εξαντλήθηκε τελείως. Δεν υποστηρίζουμε ότι τα φάγανε ούτε έχουμε εικόνα για κάποιο σκάνδαλο. Τα χρήματα μάλλον ξοδεύτηκαν σε άλλες ανάγκες της Υπηρεσίας, αλλά δεν προβλέφθηκε να καλυφθεί το κενό για τη μισθοδοσία μας».

Στην ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι της Υ.Α. καταγγέλλουν, επίσης, ότι την άνοιξη του 2017 πραγματοποιήθηκε μονομερής τροποποίηση των συμβάσεών τους και πλέον δεν υπάρχει περιγραφή καθηκόντων, αλλά αυτό «επαφίεται στο τι θα τους ζητήσει κάθε φορά ο προϊστάμενος».

Ένα ακόμα πλήγμα στα δικαιώματά τους, τονίζουν ότι αποτελεί το γεγονός ότι η Υ.Α. τούς έκοψε το μισό ημερομίσθιο στην περίπτωση αναρρωτικής άδειας με χαρτί από νοσοκομείο. Ο δικηγόρος του σωματείου των εργαζομένων και ο εργατολόγος της ΑΔΕΔΥ γνωμοδότησαν σχετικά υπέρ των εργαζομένων και του δικαιώματος πληρωμής των αναρρωτικών αδειών τους. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι «Η Υ.Α. απευθύνθηκε σε δικηγορικό γραφείο για να γνωμοδοτήσει έναντι αμοιβής που αγγίζει τα 16.000 ευρώ, δαπάνη που βαραίνει το ίδιο ταμείο που παρέχει τη χρηματοδότηση της μισθοδοσίας τους». Την ίδια ώρα που, όπως λέει στο TPP ο κ. Θεοτοκάτος, «Διάφορες δομές μένουν χωρίς συνεργείο καθαρισμού γιατί δεν ανανεώθηκαν εγκαίρως οι αντίστοιχες συμβάσεις ή υπάρχουν μέρες που στην Υπηρεσία μένουμε χωρίς χαρτί και μελάνι και παρακωλύεται η εργασία μας. Στη Σάμο δε, όπου το στρατόπεδο των προσφύγων και τα γραφεία της Υ.Α. βρίσκονται στον ίδιο χώρο, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, καθώς περνάνε μέρες ολόκληρες χωρίς νερό λόγω προβλημάτων στην υδροδότηση για τα οποία κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Μένουν, δηλαδή, χωρίς νερό να πιουν, να πλυθούν, χωρίς νερό στην τουαλέτα κλπ.».

Διαμαρτυρία στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους, οι εργαζόμενοι της Υ.Α. θα πραγματοποιήσουν, την Πέμπτη στις 11 το πρωί, διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, διεκδικώντας μια απάντηση στα αιτήματά τους και μια άμεση λύση στα φλέγοντα προβλήματά τους. Ταυτόχρονα, τονίζουν ότι το καθεστώς επισφάλειας δε φαίνεται να λήγει άμεσα, εφόσον δεν έχουν ενημερωθεί για το τι έπεται μετά τη λήξη των συμβάσεών τους στο τέλος του χρόνου, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου «προειδοποιεί για τη διενέργεια μαζικών απεργιακών ή άλλων κινητοποιήσεων στο άμεσο μέλλον». 

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου:

Οι 300 και πλέον συμβασιούχοι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου, οι οποίοι απασχολούμαστε στις διάφορες δομές όλης της χώρας, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε νέες σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλεύμενων μας. Παρά τις δεσμεύσεις που λάβαμε από το αρμόδιο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατόπιν των μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων του Μαρτίου και του Απριλίου, το ζήτημα της ομαλοποίησης των πληρωμών μας δεν έχει ακόμα επιλυθεί, με αποτέλεσμα να παραμένουμε ξανά απλήρωτοι από δύο έως και τρεις μήνες.

Όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι εκτελούμε με συνέπεια και αδιαλείπτως τα καθήκοντά μας, καλύπτουμε απαιτητικά πόστα εργασίας και πολλοί εξ ημών που εργαζόμαστε εκτός του τόπου μόνιμης διαμονής μας, έχουμε περιέλθει σε αδυναμία να ανταπεξέλθουμε σε βασικές ανάγκες διαβίωσής μας, στη συντήρηση των οικογενειών μας, δεχόμενοι μέχρι και απειλές για εξώσεις.

Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου συνεχίζει να διεκδικεί παράλληλα με την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων μισθών και την επίτευξη της ομαλοποίησης της μισθοδοσίας του προσωπικού ορισμένου χρόνου, την άμεση καταβολή των εξόδων μετακίνησης, ημερήσιας αποζημίωσης και υπερωριών σε όσους/ες ακόμα οφείλονται, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε όλες ανεξαιρέτως τις δομές της Υ.Α., ίσα δικαιώματα με τους υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, την εξειδίκευση και περιγραφή των καθηκόντων των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στις συμβάσεις εργασίας και την παροχή σχετικών πιστοποιητικών εργασίας, την αξίωση για πλήρεις αποδοχές σε περίπτωση ασθένειας και δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή εργασία.
 
Η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, κατά την έκτακτη συνεδρίασή της στις 30/08/2017, αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης την Τετάρτη 6 και την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017, με συμμετοχή των εργαζομένων συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου από όλα τα Γραφεία και τα Κλιμάκια της Ελλάδας, καθώς και την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στις 11.00 π.μ., με αίτημα την άμεση διευθέτηση του συνόλου των ως άνω θεμάτων. Θα ακολουθήσει νέα Γενική Συνέλευση μετά το πέρας της παράστασης διαρτυρίας για τον περαιτέρω συντονισμό των δράσεών μας.