Ο Μακρόν κατέφτασε στην Αθήνα το πρωί της Πέμπτης, συνοδευόμενος από γάλλους επιχειρηματίες. Στην ατζέντα του βρίσκονται προτάσεις για αποκρατικοποιήσεις και συμμετοχή γαλλικών εταιριών στη συμμετοχή για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ. Τόνισε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει συλλογική δέσμευση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και αναγνώρισε το θάρρος που έχουν δείξει οι Έλληνες για να αντέξουν στην «πολύ δύσκολη κατάσταση» στην οποία βρίσκεται η χώρα.  

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κεφάλαιο», αναμένεται να θέσει στον πρωθυπουργό το θέμα συμμετοχής γαλλικών εταιριών σε αποκρατικοποιήσεις στη διαχείριση υδάτων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αλλά και στους σιδηροδρόμους (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ). Παράλληλα, θα ζητήσει στήριξη επενδυτικών σχεδίων στην εξοικονόμησης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική, η γεωθερμία και η βιομάζα.

Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς το ζήτημα τεχνικής βοήθειας που παρέχει το Παρίσι στην Αθήνα σχετικά το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και διαχείρισης της δημόσιας παρουσίας, ενώ θα τεθεί και το ζήτημα συνεργασίας και συμμετοχής γαλλικών εταιριών στον ελληνικό τουρισμό και στη δημιουργία ενός Εθνικού Κέντρου Τουρισμού, για την προώθηση καλύτερης συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Εξοπλισμοί και «Ευρώπη της άμυνας»

Μάλιστα, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Ε.Μακρόν στην εφημερίδα «Καθημερινή» έκανε λόγο για παρόμοια οράματα και στρατηγικά συμφέροντα Ελλάδας – Γαλλίας, υπογραμμίζοντας τις προοπτικές για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, λέγοντας ότι η Γαλλία επιθυμεί την οικοδόμηση μιας σχέσης άμυνας που να προσφέρει στην Ελλάδα τα απαραίτητα μέσα για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. 
 
Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την Αθήνα να επιδείξει τη βούλησή της να ενταχθεί πλήρως στην «Ευρώπη της άμυνας», μέσα από την επιλογή εξοπλισμών που θα στηρίζουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.


Το πρόγραμμα


Στη μία το μεσημέρι, ο Ε. Μακρόν θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και θα ακολουθήσουν συναντήσεις του με τον Προκόπη Παυλόπουλο (14.30), στο Προεδρικό Μέγαρο, και τον Αλέξη Τσίπρα (15.30) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 19:00 το απόγευμα ο Γάλλος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει ομιλία στον Λόφο της Πνύκας, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ στις 9 το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει προς τιμήν του επίσημο δείπνο.

Για τις 10 το πρωί της Παρασκευής είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».


Πόλη – φρούριο η Αθήνα


Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκεται η Αθήνα, καθώς περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί κινητοποιούνται στο πλαίσιο των ισχυρών μέτρων ασφαλείας που θα ισχύσουν για την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου από τις 7 Σεπτέμβρη έως τις 8.
Οι δρόμοι απ' όπου θα περνάει ο Εμανουέλ Μακρόν και η συνοδεία του θα κλείνουν αρκετή ώρα πριν.

Επί ποδός βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις στην Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στο Κολωνάκι, καθώς και επιχειρήσεις γαλλικών συμφερόντων.


Alexandros Michailidis / SOOC


Απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων


Την απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων αποφάσισε η Αστυνομία την Πέμπτη, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, σε όλο σχεδόν το κέντρο της Αθήνας, εκτός από την πλευρά της Ομόνοιας, καθώς και στο αεροδρόμιο και σε όλο το μήκος της διαδρομής μέχρι την Αθήνα, που θα ακολουθήσει κατά την άφιξη του ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
 
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την ΓΑΔΑ για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται κάθε συγκέντρωση στις ακόλουθες περιοχές:

1. Στην περιοχή του δήμου Αθηναίων που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους: Ιπποκράτους (από τη συμβολή της με τη Λ. Αλεξάνδρας) – δεξιά Αλεξάνδρας – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλιού – δεξιά Αμβροσίου Φραντζή – αριστερά Καλλιρρόης – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – δεξιά Πειραιώς – δεξιά Ερμού – αριστερά Αγίων Ασωμάτων – δεξιά Ερμού – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – συνέχεια Αμερικής – συνέχεια Λυκαβηττού – αριστερά Σόλωνος – δεξιά Ιπποκράτους (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας).


2. Στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας 100 μέτρων, ένθεν και ένθεν της Αττικής Οδού και της Λ. Κατεχάκη, καθώς και στις γέφυρες, ανισόπεδους κόμβους και διαβάσεις που υπάρχουν στα συγκεκριμένα τμήματα.

3. Στην ευρύτερη περιοχή του αερολιμένα Αθηνών.


Προγραμματισμένες συγκεντρώσεις


Λίγο πριν ανακοινωθεί από την αστυνομία η απόφαση για απαγόρευση των συγκεντρώσεων, είχαν ανακοινωθεί δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου.

Η πρώτη συγκέντρωση οργανώνεται από την Λαϊκή Ενότητα, απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός στις 18:00 το απόγευμα, με σύνθημα «Μακρόν – Τσίπρα, η Ελλάδα δεν πωλείται, οι εργαζόμενοι δεν είναι σκλάβοι». «Να υποδεχτούμε όπως αρμόζει τον εκπρόσωπο των τραπεζιτών», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην σχετική τους ανακοίνωση-κάλεσμα.

Η δεύτερη συγκέντρωση διοργανώνεται από τη «Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία» στα Προπύλαια στις 19:00 «ενάντια στον ερχομό του εκπροσώπου του γαλλικού ιμπεριαλισμού, Μακρόν, ενάντια στην υποτελή κυβερνητική στάση». 


Κατρούγκαλος: Έντονος συμβολισμός και μεγάλη πολιτική – οικονομική σημασία

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα έχει έναν έντονο συμβολισμό, αλλά και μεγάλη πολιτική και οικονομική σημασία, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, στο «Πρακτορείο 104,9 FM».
 
«Έχει έναν έντονο συμβολισμό αυτό το μήνυμα εμπιστοσύνης και το σήμα ότι έπειτα από επτά χρόνια μαυρίλας και λιτότητας επιστρέφουμε στην πραγματικότητα, στην Ευρώπη και στην κανονικότητα. Δεν είναι, όμως, μόνο συμβολική η επίσκεψη, έχει ταυτόχρονα μία μεγάλη πολιτική και οικονομική σημασία», ανέφερε ο αν. υπουργός και διευκρίνισε: «Η οικονομική σημασία έγκειται, πέραν του συμβολισμού, στο ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις έρχονται για να κάνουν business, για να βγάλουν χρήματα και να επενδύσουν χρήματα και αντίστοιχα να κάνουν συνέργειες με ελληνικές επιχειρήσεις, που κι αυτές θα μπορέσουν να έχουν οικονομική δραστηριότητα, που θα τονώσει εν γένει την οικονομική ζωή της χώρας μας […] Έχει, όμως, και πολιτικό ενδιαφέρον, όχι μόνο για να γίνουν καλύτερες οι παραδοσιακά, στρατηγικά άριστες διμερείς σχέσεις, αλλά και στον τομέα της Ευρώπης, γιατί κι οι δύο πλευρές θεωρούν ότι η οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης, όπως είναι σήμερα, είναι αδιαφανής, δεν είναι δημοκρατική και πρέπει να βρούμε τρόπους, ώστε, για παράδειγμα, το Eurogroup να μη λειτουργεί όπως τώρα, ως ένα άτυπο και αδιαφανές όργανο».
 
Ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως διάφορες προτάσεις του προέδρου Ε. Μακρόν συμπίπτουν με προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως «η πρόταση να υπάρχει ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, μάλλον αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ούτως ώστε να υπόκειται στον έλεγχο του ευρωκοινοβουλίου και να μην είναι ανεξέλεγκτη η δραστηριότητα αυτή». Γνωστοποίησε δε ότι «το μέλλον της Ευρώπης σε σχέση με τη Δημοκρατία θα είναι το βασικό αντικείμενο της ομιλίας και των δύο ηγετών στην Πνύκα, που έχει έναν έντονο πολιτικό συμβολισμό».
 
 

«Έγιναν πολλές θυσίες από τους Έλληνες»
 

«Όλη η κυβέρνησή μου και οι υπουργοί της Γαλλίας θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, και θέλω να συγχαρώ την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις. Έγιναν πολλές θυσίες από τους Έλληνες» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Προεδρικό Μέγαρο και υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχει μία δυνατή Ευρώπη κοντά στις αξίες της, ενώ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα λόγια και το θεσμό καλωσόρισμα.
Τη βεβαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα διεξαχθεί μία εποικοδομητική συνάντηση, εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο διάλογο που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά την υποδοχή του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
 
Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας μετέφερε τη θλίψη και την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης για τα θύματα του τυφώνα που έπληξε τον Άγιο Μαρτίνο. «Η Ελλάδα σας συμπαραστέκεται σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», σημείωσε χαρακτηριστικά.