Το γαλλικό τμήμα του γαλλο-ολλανδικού νησιού του Αγίου Μαρτίνου έχει «καταστραφεί κατά το 95%» από τον κυκλώνα Ίρμα, δήλωσε ο Ντανιέλ Γκιμπς, πρόεδρος του τοπικού αυτοδιοικητικού συμβουλίου, ενώ τουλάχιστον έξι νεκροί είναι ο μέχρις στιγμής απολογισμός από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα από τα νησιά της Καραϊβικής.


Έκκληση για ενισχύσεις

 
Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να σταλούν «επαρκείς ενισχύσεις» από τη γαλλική κυβέρνηση «για να απομακρυνθούν όλοι όσοι μπορούν να απομακρυνθούν», καθώς αν το νησί χτυπηθεί από έναν νέο κυκλώνα το Σάββατο θα είναι «αδύνατον» να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και τότε «δεν θα μετράμε τους νεκρούς, αλλά τους ζωντανούς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Οι υλικές ζημιές τις οποίες προκάλεσε ο κυκλώνας Ίρμα, είναι «τεράστιες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας, Ρόναλντ Πλάστερκ, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός των επιχειρήσεων αρωγής εξ ονόματος της ολλανδικής κυβέρνησης, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ολοκληρωμένη αποτίμηση.
 

Λόγω των «δυσκολιών στην επικοινωνία» με το νησί είναι «αδύνατο αυτή τη στιγμή να έχουμε πλήρη εικόνα για την κατάσταση», συνέχισε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι ακόμη αγνοεί «αν υπάρχουν τραυματίες ή νεκροί».
 
Το λιμάνι και το αεροδρόμιο στο ολλανδικό τμήμα του νησιού του Αγίου Μαρτίνου υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων.
 
Ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχίσουν να εκδηλώνονται τις επόμενες ώρες και αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν κατολισθήσεις, γεγονός που θα σημάνει «επιπρόσθετες επιπλοκές», σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.
 
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, χαρακτήρισε «φρικτές» τις «πληροφορίες και τις εικόνες» που φθάνουν στη χώρα από τα εδάφη του βασιλείου στην Καραϊβική τα οποία επλήγησαν από τον κυκλώνα Ίρμα. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, δύο πλοία του ολλανδικού Πολεμικού Ναυτικού θα σταλούν από το Κουρασάο και την Αρούμπα για να μεταφέρουν στρατιώτες και ανθρωπιστική βοήθεια στον Άγιο Μαρτίνο. Ήδη περίπου εκατό στρατιωτικοί, που εστάλησαν στην περιοχή ενόψει της καταστροφής, κάνουν περιπολίες για να «πάρουν μια ιδέα για την κατάσταση», πρόσθεσε.


Κατεύθυνση προς το Πουέρτο Ρίκο και τη Φλόριντα


Σύμφωνα με τους New York Times ο τυφώνας κατευθύνεται στο Πουέρτο Ρίκο ενώ απειλεί να καταστρέψει τις Παρθένες Νήσους, την Δομινικανή Δημοκρατία, την Αιτή και την Κούβα. Οι Μπαχάμες καθώς και τα νησία Τουρκς και Κάικος θα βρίσκονται επίσης στη ζώνη επικινδυνότητας του τυφώνα.
 
Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει κηρύξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τη Φλόριντα, το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους που ανήκουν στη διοικητική επικράτεια των ΗΠΑ.  Η τροπική καταιγίδα αναμένεται να φτάσει την Κυριακή στη Φλόριντα προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες.