«Το φθινόπωρο θα αποφασίσουμε για την προσαρμογή των εργαλείων άσκησης νομισματικής πολιτικής για το 2018. Τον Οκτώβριο θα ληφθούν περισσότερες αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ. Ντράγκι αφήνοντας να αιωρείται και πάλι το σενάριο ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ερωτηθείς για το QE και σε ποιο βάθος έφθασαν οι συζητήσεις, ο Ντράγκι διευκρίνισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας έκανε μια προκαταρκτική συζήτηση, «συζήτησε και εξέτασε διάφορα σενάρια τα οποία είναι στα αρχικά τους στάδια». Όπως εξήγησε τα σενάρια αυτά «αφορούσαν τη διάρκεια και το μέγεθος των μηνιαίων αγορών. Εξετάσαμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των σεναρίων και θα δούμε την εργασία που θα κάνουν οι επιτροπές που θα αναλάβουν να εξετάσουν αυτές τις επιλογές».

Τέλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανακοινώσεις τον Δεκέμβριο σχετικά με το πρόγραμμα. «Αυτό το φθινόπωρο θα αποφασίσουμε την προσαρμογή των εργαλείων πολιτικής για το 2018 λαμβάνοντας υπόψη την εκτιμώμενη πορεία του πληθωρισμού. Το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων αναμένεται τον Οκτώβριο «Πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι τον Οκτώβριο για τις ανακοινώσεις. Αν δεν είμαστε θα υπάρξει αναβολή για τον Δεκέμβριο».