Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο Ορμπάν απάντησε στην επιστολή που του έστειλε την Τρίτη πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σχετικά με το ότι «η αλληλεγγύη δεν αποτελεί πιάτο α λα καρτ». Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δήλωσε «σοκαρισμένος» και μπερδεμένος με τις δηλώσεις Γιουνκέρ.

Υποστήριξε ότι η πολιτική μετεγκαταστάσεων που ξεκίνησε η ΕΕ το 2015 είναι «απολύτως μη δεκτή» και έκανε λόγο για διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ούγγρων πολιτών. «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Ούγγρους πολίτες πως η κυβέρνηση μας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τους προστατεύσει τα δικαιώματα τους».

«Κατά την άποψή μου, αυτό δεν είναι αλληλεγγύη, αυτό είναι βία», ανέφερε ο Όρμπαν, σχετικά με την πολιτική μετεγκατάστασης προσφύγων, προσθέτοντας ότι αντίθετα με άλλες χώρες της Ε.Ε., η Ουγγαρία δεν έχει αποικιακό παρελθόν .«Τα μεγάλα κράτη μέλη της ΕΕ έγιναν κράτη μετανάστευσης, λόγω των υποχρεώσεών τους που απέρρεαν από το αποικιακό τους παρελθόν, αλλά  η Ουγγαρία, αντιθέτως, δεν θέλει να γίνει χώρα μετανάστευσης, και δεν μπορεί να αποδεχθεί το να εξαναγκαστεί (να γίνει)».