Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός τόνισε ότι η ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποεπένδυση περίπου του 40% του, ανταποκρίνεται στα κριτήρια που θέτει η Συμφωνία με τους δανειστές και είναι βιώσιμη.

Στο επόμενο διάστημα θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της πρότασης, το Market Test τον Οκτώβριο και η ολοκλήρωση της αποεπένδυσης ως τα μέσα του 2018, όπως ανέφερε.
 

Σύμφωνα με τον υπουργό, η επιδίωξη του ενεργειακού σχεδιασμού είναι η μέγιστη δυνατή συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα το 2030, υπό το φως των περιβαλλοντικών στόχων για τους οποίους έχουμε δεσμευθεί με τη Συμφωνία των Παρισίων.
 
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γ. Σταθάκης τόνισε: «Όραμα μας είναι να μετασχηματίσουμε το εγχώριο ενεργειακό σύστημα ώστε η ενέργεια να διακινείται ελεύθερα πέραν των συνόρων. Με αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο, ανταγωνιστικούς όρους και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων μας, θέτοντας στο επίκεντρο τους καταναλωτές, ώστε να συμμετέχουν ενεργά και χωρίς αποκλεισμούς στην αγορά, να προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι, να επωφελούνται όλοι από τις νέες τεχνολογίες και να διαθέτουν ανταγωνιστικές τιμές».