Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΠΟΥ Ευρώπης, στη Βουδαπέστη, ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα χτυπήθηκε σκληρά και στον τομέα της Υγείας από την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν, για να σημειώσει πως, όμως, «αποφασίσαμε ότι ο μόνος τρόπος να προστατεύσουμε και να στηρίξουμε την κοινωνία ήταν να ενδυναμώσουμε την καθολική υγειονομική περίθαλψη και την ίδια στιγμή, να καταβάλλουμε την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια ώστε όλες οι ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών, να έχουν πρόσβαση σε αυτή».


Πρόσβαση στο σύστημα υγείας για όλους
 

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να γιατρέψει τις πληγές των πολιτών της από τα σκληρά μέτρα λιτότητα αυτών των τελευταίων οκτώ χρόνων» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε: Να διασφαλίσει πρόσβαση στο σύστημα υγείας για όλους, στήριξε και σταθεροποίησε το δημόσιο σύστημα υγείας (αύξηση ΑΕΠ), αντιμετώπισε τα θέματα διαφθοράς, φρόντισε τους πρόσφυγες – εμβολιασμός όλων των παιδιών, μεταρρύθμιση πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εξασφάλισε πρόσβαση ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα.
 
Ειδικότερα, αφού επισήμανε τον κρίσιμο παγκόσμιο ρόλο που κατέχει ο ΠΟΥ στην προστασία της υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού σε μια περίοδο σημαντικών παγκόσμιων και περιφερειακών προκλήσεων, σημείωσε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη να εκπροσωπεί την Ελλάδα εδώ σήμερα.

Διότι, όπως υπογράμμισε εν συνεχεία, η Ελλάδα είναι «μια χώρα της ΕΕ που βρέθηκε στο επίκεντρο δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας: την οικονομική κρίση και την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση». «Δύο κρίσεις, για τις οποίες η διεθνής κοινότητα δεν ήταν έτοιμη, δύο κρίσεις που μας οδήγησαν -ιδιαίτερα στην Ευρώπη- σε ένα μεγάλο δίλημμα: Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της εποχής μας μέσα από την αλληλεγγύη, τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και το διεθνές δίκαιο; Ή αποφασίζουμε ότι η καλύτερη επιλογή είναι να προστατεύσουμε μόνο το δικό μας έθνος και να αφήσουμε όλες τις άλλες επιλογές στις αγορές;».
 
«Η χώρα μου», τόνισε, «επέλεξε το πρώτο μονοπάτι, το οποίο είναι και το μόνο μονοπάτι που επιτρέπει στην Ευρώπη να έχει ένα μέλλον».