Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν θέματα που άπτονται με το μέλλον της Ευρώπης, με τους δύο πρωθυπουργούς να ανταλλάσουν απόψεις για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και τη σημασία της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, τις εξελίξεις στο θέμα της Τουρκίας και γενικότερα τις σχέσεις της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, καθώς και για τους τομείς της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν την καθιέρωση διαλόγου των βαλκανικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες του Βίζενγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία).

Υπενθυμίζεται ότι ο Ορμπάν έχει δηλώσει προ ημερών  πως η χώρα του δεν πρόκειται να γίνει «χώρα μετανάστευσης» και είχε κάνει λόγο για «βιαιότητα» του μηχανισμού υποχρεωτικών ποσοστώσεων υποδοχής προσφύγων που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είχε υποστηρίξει ότι η πολιτική μετεγκαταστάσεων που ξεκίνησε η ΕΕ το 2015 είναι «απολύτως μη δεκτή» και έκανε λόγο για διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ούγγρων πολιτών. «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Ούγγρους πολίτες πως η κυβέρνηση μας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τους προστατεύσει τα δικαιώματα τους».