H ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας ζήτησε να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης στην Μπεάτε Τσέπε, κύρια κατηγορουμένη στη δίκη μιας ομάδας νεοναζί που κατηγορούνταν για τη δολοφονία δέκα ανθρώπων, μεταξύ αυτών και του Θεόδωρου Βουλγαρίδη, έλληνα μετανάστη που ζούσε στο Μοναχό και εκτελέστηκε με τρεις σφαίρες στο κεφάλι.


Από τις μεγαλύτερες μεταπολεμικές δίκες στη Γερμανία


Οι εισαγγελείς ανέφεραν πως η Μπεάτε Τσέπε ήταν μέλος της ομάδας Εθνικοσοσιαλιστική Παρανομία (NSU) που σκότωσε οκτώ Τούρκους, τον Έλληνα Θεόδωρο Βουλγαρίδη και μια Γερμανίδα αστυνομικό από το 2000 έως το 2007, οδηγώντας σε μια από τις μεγαλύτερες μεταπολεμικές δίκες στη Γερμανία.
Η μαραθώνια δίκη, που άρχισε προ τετραετίας, συγκλόνισε τη γερμανική κοινή γνώμη. Άλλοι τέσσερις υπόδικοι, ανάμεσά τους κι ένας πρώην αξιωματούχος του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD) κατηγορούνται ότι βοήθησαν και διευκόλυναν τους φόνους της NSU.
 
Με το θέμα έχει ασχοληθεί ακόμη και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υποσχέθηκε στις οικογένειες των θυμάτων πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η 42χρονη έχει αρνηθεί ότι έλαβε μέρος στις δολοφονίες με δύο φίλους της οι οποίοι αυτοκτόνησαν το 2011, λίγο προτού ανακαλυφθούν από την αστυνομία. Μέσω του δικηγόρου της, όμως, έχει πει πως αισθανόταν ηθικά ένοχη γιατί δεν τους απέτρεψε


Η δολοφονία Βουλγαρίδη
 

Σύμφωνα με την Εισαγγελία του Μονάχου, το απόγευμα της 15ης Ιουνίου 2005 οι Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπένχαρτ, μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU, μπήκαν στο κλειδαράδικο του Θεόδωρου Βουλγαρίδη που ζούσε ως μετανάστης στο Μόναχο και τον εκτέλεσαν με τρεις σφαίρες στο κεφάλι.

Μέχρι και το 2011 οι έρευνες των Αρχών κύκλωναν τον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο των θυμάτων ή αποδίδονταν στην τουρκική μαφία. Το ρατσιστικό κίνητρο και η πιθανή δράση νεοναζί δεν είχαν εξεταστεί.

Το φονικό όπλο, ένα πιστόλι Ceska 83, είχε ήδη χρησιμοποιηθεί σε έξι προηγούμενους φόνους ανδρών τουρκικής καταγωγής που παρέμεναν ανεξιχνίαστοι, σύμφωνα με τους ίδιους.