Το σχέδιο νόμου, το οποίο κατήρτισε το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PD), κατατέθηκε για συζήτηση και ψήφιση, την ίδια ώρα που οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον εντεινόμενο ρατσισμό στην Ιταλία.Το νομοσχέδιο μετά την έγκριση της κάτω Βουλής θα τεθεί πλέον σε συζήτηση στη Γερουσία.
 
Βάσει του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, η φασιστική προπαγάνδα αποτελεί ποινικό αδίκημα αλλά με την προϋπόθεση ότι εντάσσεται σε μια προσπάθεια επανίδρυσης του φασιστικού κόμματος. Το νομοσχέδιο που κατέθεσε το PD θέτει εκτός νόμου τον προσφιλή στους φασίστες ρωμαϊκό χαιρετισμό, τη διακίνηση φασιστικών ή ναζιστικών εικόνων, αξεσουάρ κλπ.
 
Οι παραβάτες βάσει του σχεδίου νόμου θα αντιμετωπίζουν δύο χρόνια φυλάκιση, ενώ οι ποινές θα παρατείνονται για ακόμη οκτώ μήνες εάν διανέμονται φασιστικές εικόνες και σύμβολα μέσω διαδικτύου.
 
Κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδίως το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το κεντροδεξιό κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επιχειρηματολόγησαν ότι το νομοσχέδιο απειλεί την ελευθερία του λόγου.
 
Από πλευράς του, ο Εμανουέλε Φιάνο, βουλευτής του PD ο οποίος είναι και ο εισηγητής του νομοσχεδίου, αντέκρουσε τις ανησυχίες αυτές. «Αυτό το νομοσχέδιο δεν περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες, αλλά θα αποτελέσει τροχοπέδη στην αναβίωση του νεοφασισμού και στην επιστροφή της ακραίας ακροδεξιάς ιδεολογίας» είπε συγκεκριμένα.


Αναβολή του νόμου για την Ιθαγένεια
 

Την ίδια ώρα που αυτό το νομοσχέδιο πήρε το πράσινο φως της κάτω Βουλής της Ιταλίας, το PD αναγκάστηκε να αναβάλει την προσπάθεια του να εγκριθεί νόμος που προέβλεπε τη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών μετά από αντιδράσεις.
 
Η αντιπολίτευση εξεγέρθηκε εναντίον αυτού του σχεδίου νόμου, υποστηρίζοντας ότι ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο τη μετανάστευση προς την Ιταλία και πανηγύρισε όταν το PD ανακοίνωσε πως αποσύρει το νομοσχέδιο από την ημερησία διάταξη της Γερουσίας, τουλάχιστον για αυτόν τον μήνα.
 
«Για να εγκριθεί αυτό το νομοσχέδιο χρειαζόμαστε πλειοψηφία, την οποία δεν διαθέτουμε αυτή τη στιγμή στη Γερουσία», δήλωσε ο Λουίτζι Τζάντα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του PD στην άνω Βουλή.