Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται προσπάθειες διαπραγμάτευσης. Ένας πολιτικός διάλογος είχε αρχίσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση τον Οκτώβριο του 2016, υπό την αιγίδα του Βατικανού και της Ένωσης των Χωρών της Νότιας Αμερικής (Unasur). Όμως η συμμαχία της αντιπολίτευσης MUD πάγωσε τις διαπραγματεύσεις τον Δεκέμβριο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αθετούσε τις συμφωνίες που είχαν συναφθεί για το χρονοδιάγραμμα των εκλογών και την αποφυλάκιση αντιφρονούντων. Έκτοτε, οι δύο πλευρές έχουν υιοθετήσει θέσεις που μοιάζουν εντελώς ασυμβίβαστες. 
 
Ο Νικολάς Μαδούρο ήταν αυτός που επισημοποίησε την Τρίτη την έναρξη των συνομιλιών. «Ο Θαπατέρο και ο πρόεδρος Μεδίνα γνωρίζουν πολύ καλά ότι προωθώ τον διάλογο (με την αντιπολίτευση), αποδέχομαι λοιπόν αυτή τη νέα ημέρα διαλόγου», δήλωσε ο επικεφαλής του κράτους της Βενεζουέλας στη διάρκεια μιας συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου η οποία αναμεταδιδόταν απευθείας τηλεοπτικά.
 
Η δήλωσή έρχεται λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση μιας ανακοίνωσης της αντιπολίτευσης, η οποία όμως περιορίστηκε να επιβεβαιώσει μόνο ότι θα γίνει μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Δομινικανής Δημοκρατίας. «Αποφασίστηκε να στείλουμε μια αντιπροσωπεία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μεδίνα προκειμένου να παρουσιάσει τους σκοπούς του εθνικού δημοκρατικού αγώνα», ανέφερε το Τραπέζι για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD). 
 

«Διερευνητική» η συνάντηση
 

Οι αντίπαλοι του Μαδούρο ξεκαθάρισαν ότι για αυτούς δεν πρόκειται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά μια «διερευνητική» συνάντηση. Βάσει της ανακοίνωσης, οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών δεν αναμένεται να συναντηθούν.
 
«Η πρόσκληση του προέδρου Ντανίλο Μεδίνα δεν αντιπροσωπεύει την έναρξη ενός επίσημου διαλόγου με την κυβέρνηση. Ο καιρός των συμβολικών χειρονομιών έχει παρέλθει. Για να μπούμε σε μια αληθινή διαπραγμάτευση, απαιτούμε άμεσες ενέργειες που θα δείχνουν πραγματική διάθεση να επιλυθούν τα εθνικά προβλήματα και δεν θα χρησιμεύουν μόνο να κερδηθεί χρόνος», διαμήνυσε το MUD.
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή» του στην πρωτοβουλία και κάλεσε τις δύο πλευρές να αδράξουν «την ευκαιρία» που τους παρουσιάζεται.
 

Ενδεχόμενο κυρώσεων από την ΕΕ

Το ενδεχόμενο να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας συζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ένωσης. Οι υπουργοί συζήτησαν την κρίση που συγκλονίζει τη Βενεζουέλα και συζήτησαν τις «επιλογές» που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο να οδηγηθεί σε διάλογο με την Ουάσινγκτον, χωρίς ωστόσο το θέμα να καταλήξει σε κάποια ομόφωνη λήψη απόφασης.

«Η πρώτη από τις επιλογές είναι η πολιτική και διπλωματική δράση στη Βενεζουέλα, από κοινού με τους φίλους μας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, αλλά και στο πλαίσιο του ΟΗΕ», εξήγησε η Μογκερίνι, ενώ πρόσθεσε ότι οι 28 υπουργοί μπορεί να συζητήσουν τη λήψη στοχευόμενων μέτρων.