«Έχουμε αναλάβει δέσμευση να επιτύχουμε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για το 2018, δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς, ωστόσο οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός παράγοντας.

Εκτίμησε ότι το 2017 θα κλείσει με υπέρβαση του στόχου (1,75% του ΑΕΠ), κάτι που αφήνει το περιθώριο για έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες πλην συνταξιούχων, αλλά παραδέχθηκε ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών για τους επιτηδευματίες έχει προκαλέσει απόκλιση στα έσοδα, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζονται αλλαγές για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της φοροδιαφυγής λόγω της αύξησης των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κρίνουν τη διαδικασία για όλες τις χώρες της ΕΕ. «Η θέση μας είναι ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και έχουμε ευρωπαϊκούς θεσμούς που εποπτεύουν το τραπεζικό σύστημα. Αυτοί κρίνουν τη διαδικασία για όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν χρειάζεται, εμείς ως κυβέρνηση προφανώς δεν προτιθέμεθα να ζητήσουμε διαδικασία αξιολόγησης της ποιότητας των παγίων, AQR, εάν το ζητήσει η ΤτΕ, θα δούμε. Τα νέα stress tests έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν το 2018 με βάση τα στοιχεία έως τα τέλη του 2017. Τα στοιχεία που θα ληφθούν τότε για τις τράπεζες, πρόσθεσαν, “θα περιλαμβάνουν δύο χρόνια ανάπτυξης, δύο χρόνια υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού και του πτωχευτικού κώδικα, κάτι που θα καλυτερεύει την εικόνα των τραπεζών», ανέφεραν χαρακτηριστικά