Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχολίασε το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, «για την οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με πιο στενή ολοκλήρωση» υποστηρίζοντας ότι «θα βασίζεται σε μια διευρυμένη ευρωζώνη που συνάδει σε αδρές γραμμές με το όραμα της Γερμανίας για την ΕΕ».

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Ζ. Γιουνκέρ είχε συζητήσει με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με την ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, στην οποία περιέγραψε το όραμά του για την ΕΕ μετά το 2019 βάσει του οποίου περίπου 30 κράτη θα ανήκουν στην Ευρωζώνη.


Οι προϋποθέσεις πρέπει να εκπληρώνονται

Το σχέδιο του Γιούνκερ προβλέπει επίσης τον διορισμό ενός υπουργού Οικονομικών της ΕΕ, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για την εκτέλεση προϋπολογισμών-κλειδιών για να προσφέρεται βοήθεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Είναι καλό το ότι ασκεί πίεση (σ.σ. για να διευρυνθεί η ευρωζώνη), αλλά οι προϋποθέσεις (για την ένταξη στην οικονομική και νομισματική ένωση) πρέπει να εκπληρώνονται», υπογράμμισε ο Β. Σόιμπλε.

«Στην πραγματικότητα είναι κανόνας της Συνθήκης της Λισαβόνας ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις πριν γίνουν μέλη της ευρωζώνης», επέμεινε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πραγματοποίησε την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση που επικρατεί στην ΕΕ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Brexit, στις ξένες επενδύσεις, ενώ έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία.