Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και σε άλλα ευρωπαϊκά μέσα, ο  Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε ότι «η Ελλάδα κάνει προσπάθειες» ενώ επισήμανε πως «οι Έλληνες απέδειξαν ότι έχουν απίστευτο κουράγιο», σημειώνοντας ότι γενικότερα το πιο δύσκολο θέμα που αντιμετώπισε στην πολιτική του ζωή ήταν η Ελλάδα.


Προσπάθειες και σωστές κινήσεις

 
Ερωτηθείς σχετικά με την σχέση δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης και πώς μπορεί αυτή να έρθει στην Ελλάδα χωρίς μεγάλες επενδύσεις, αναφέρθηκε στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στις ευκαιρίες που δίνονται. «Πρόσφερα εγώ ο ίδιος στην Ελλάδα 35 δισεκατομμύρια για να θέσει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις που θα ευνοούσαν την απασχόληση. Οι Έλληνες έβαλαν έναν ορισμένο χρόνο για να απορροφήσουν αυτούς τους πόρους. Η Ελλάδα κάνει προσπάθειες και σωστές κινήσεις, πρέπει να το πούμε, μετά από όσα έγιναν όμως για να εξασφαλισθεί η παραμονή της χώρας στην ζώνη του ευρώ» σημείωσε, προσθέτοντας: «Είναι από τις πιο δύσκολες στιγμές που έρχονται στην μνήμη μου για την πολιτική βούληση σε μια εποχή που ήταν πολλοί περισσότεροι εκείνοι που επιθυμούσαν την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ από εκείνους που ήθελαν με οποιοδήποτε τίμημα να παραμείνει. Και για την κατάσταση της Ελλάδας έχω πλήρη επίγνωση».
 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε παράλληλα πως οι Έλληνες «και κυρίως η πιο φτωχή πλευρά της ελληνικής κοινωνίας» απέδειξαν ότι «έχουν απίστευτο κουράγιο». «Όταν ήμουν πρόεδρος στο Eurogroup, λιγότερο τώρα, τηλεφώνησα με διάφορες ευκαιρίες σε φίλους στην Ελλάδα. Μίλησα με την κυβέρνηση αλλά κυρίως θέλησα να μάθω την ατμόσφαιρα και το κλίμα στους δρόμους. Στα φαρμακεία, στα μαγαζιά, στις κλινικές και οι ελληνικές αρχές στο σύνολο τους απαντούσαν ότι αφήνουμε τις μεταρρυθμίσεις για αργότερα. Θα ήταν λιγότερο οδυνηρές αν προχωρούσαν την στιγμή που έπρεπε. Χρειαζόταν μεγαλύτερο κουράγιο για να διατηρηθεί η Ελλάδα στην ζώνη ευρώ από εκείνο που χρειαζόταν η ίδια η Ελλάδα» ανέφερε.


Απομάκρυνση της Τουρκίας από την ΕΕ

 
Παράλληλα, άσκησε δριμύτατη κριτική στην Τουρκία, η οποία, όπως είπε, έχει απομακρυνθεί πολύ από την Ε.Ε. «Οι δημοσιογράφοι ανήκουν στα γραφεία σύνταξης, όχι στις φυλακές. Ο χώρος τους είναι εκεί που επικρατεί η ελευθερία έκφρασης» επανέλαβε.
 
Στηλίτευσε την ίδια ώρα τη στάση του Τούρκου προέδρου, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις προκλήσεις της Άγκυρας. «Δεν θα δεχθώ ποτέ από ορισμένους πολιτικούς, σημείωσε να προσβάλλουν άλλες χώρες της Ευρώπης και τους ηγέτες τους λέγοντας είστε όλοι ναζί και ρατσιστές» είπε.
 
«Έχω την αίσθηση ότι κάποιοι στην Τουρκία επιθυμούν την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Εκπλήσσομαι – γιατί έχω καλές σχέσεις με τον Ερντογάν- ότι δεν χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα όταν μιλάμε στο τηλέφωνο ούτε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Πιστεύω ότι όλα αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση» συνέχισε.
 
Σχετικά με το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει στην Τουρκία να απογοητευτούν αυτοί που στρέφονται αληθινά προς την Ευρώπη και να γλιστρήσει η Τουρκία προς αραβικές κατευθύνσεις.