Η ανακοίνωση της απόσυρσης του νόμου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ενώ δέκα πολιτείες των ΗΠΑ απειλούσαν πως θα ασκήσουν μήνυση κατά του Προέδρου.
 
Οι δύο ηγέτες των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ και Νάνσι Πελόσι δήλωσαν ότι σε συνάντηση που είχαν με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη νομοθεσία προστασίας των «Ονειροπόλων», αλλά και για μέτρα σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων, εξαιρουμένου όμως του τείχους με το Μεξικό, που επιθυμεί να χτίσει ο Τραμπ.
Το πρόγραμμα DACA δημιουργήθηκε το 2012 από τον Ομπάμα και νομιμοποίησε προσωρινά παιδιά και νέους που «βρίσκονταν παράτυπα στη χώρα και είχαν εισέλθει στις ΗΠΑ πριν συμπληρώσουν τα 16 τους χρόνια, υπό ορισμένες προϋποθέσεις». 
 
Απαιτούνταν η ηλικία των δικαιούχων να είναι κάτω των 31 ετών την 15η Ιουνίου 2012, να βρίσκονται συνεχώς στην αμερικανική επικράτεια από το 2007 και κατόπιν, καθώς και να μην έχουν καταδικαστεί για κάποιο βαρύ ποινικό αδίκημα. Ακόμη, έπρεπε να πηγαίνουν σχολείο, ή να έχουν απολυτήριο δημοτικού σχολείου, γυμνασίου ή να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Guardian, οι δύο πλευρές προσπάθησαν να βρουν μια χρυσή τομή, η οποία θα προσφέρει μόνιμη κατοικία στους νέους.

«Ενώ το πρόγραμμα DACA και η συνοριακή φύλαξη τέθηκαν υπό συζήτηση, δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σχετικά με το ζήτημα του τείχους» ανέφερε στο twitter η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς. 
 
«Πρέπει να διευκρινίσουμε το επίπεδο προστασίας της DACA και να το ενσωματώσουμε άμεσα σε νόμο, ενώ θα πρέπει να δουλέψουμε το πακέτο της συνοριακής ασφάλειας χωρίς να συμπεριλάβουμε το τείχος. Αυτό είναι αποδεκτό κι από τις δύο πλευρές» ανέφεραν από μεριάς τους οι δύο Δημοκρατικοί.