«Επιδόθηκε σήμερα στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η αίτηση προσφυγής σε Διαιτησία του Ελληνικού Δημοσίου. Με την κοινοποίηση αυτή ξεκινά επίσημα η διαδικασία της Διαιτησίας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το αντικείμενο της διαιτησίας, δηλαδή τα αιτήματα του ελληνικού Δημοσίου προς την εταιρεία είναι, τρία:

1. Να αναγνωριστεί από την πλευρά της εταιρείας η υποχρέωση για κατασκευή μονάδας επεξεργασίας Χρυσού, Αργύρου και Χαλκού στη θέση Μαντέμ Λάκκος

2. Να αναγνωριστεί από την πλευρά της εταιρείας πως η τεχνική μελέτη που έχει υποβληθεί το 2014 για την μεταλλουργική μονάδα αποτελεί τροποποίηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.

3. Να αναγνωριστεί πως δεν μπορεί να παραχθεί κάποιο άλλο μετάλλευμα από όσα έχει δεσμευθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο καναδικός όμιλος διεμήνυσε τη Δευτέρα ότι θα αναστείλει το σύνολο των εργασιών του σε Ολυμπιάδα, Σκουριές, Σάππες και Πέραμα Έβρου, εάν η ελληνική πολιτεία δεν προχωρήσει, μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, στην χορήγηση των απαιτούμενων αδειών.

Χθες, το υπουργείο Περιβάλλοντος χορήγησε δύο άδειες για το έργο στην Ολυμπιάδα. Ωστόσο, εκκρεμεί η έγκριση της άδειας ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης του εργοστασίου στις Σκουριές, όπως και η έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Και με τα αιτήματα της διαιτησίας να μην σχετίζονται με την στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μένει να φανεί πώς θα “απαντήσει” η καναδική πολυεθνική.

Η Eldorado Gold αισιοδοξεί ότι θα δικαιωθεί στη διαιτησία

Η Eldorado Gold με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε ότι έλαβε από το ΥΠΕΝ την άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας και την έγκριση της τροποποίησης της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του χώρου απόθεσης Κοκκινόλακα.

Η άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας έχει ισχύ τριών ετών. Οπως αναφέρει η εταιρία, στην παρούσα φάση παραμένουν σε εκκρεμότητα τα ακόλουθα:

-η έγκριση της τεχνικής μελέτης για το κλείσιμο των παλαιών εκμεταλλεύσεων του Μεταλλείου Ολυμπιάδας και η συναφής άδεια εγκατάστασης Η/Μ εξοπλισμού για τη μονάδα λιθογόμωσης

-η τροποποίηση της άδειας εγκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών

-καθώς και άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, της λήψης απόφασης για τα αρχαιολογικά ευρήματα στις Σκουριές.

Παράλληλα η εταιρεία αναμένει πρόσθετη πληροφόρηση από την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την επικείμενη διαιτησία, η οποία σύμφωνα με δημόσια δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης θα κοινοποιηθεί στην εταιρεία έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Η Eldorado σημειώνει ότι είναι βέβαιη ότι οποιοδήποτε θέμα τεθεί στο πλαίσιο της διαιτησίας θα αποδείξει για άλλη μια φορά ότι η εταιρεία τηρεί απαρέγκλιτα την κείμενη νομοθεσία και τους όρους της αδειοδότησης.

Με την έγκριση όλων των απαιτούμενων αδειών, τη σαφήνεια αναφορικά με το αντικείμενο της διαιτησίας και μια κυβέρνηση ανοιχτή στον διάλογο, η εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές της δυνατότητες στην Ελλάδα, δεσμευόμενη ότι θα εφαρμόζει πάντα τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές.

Ο πρόεδρος και CEO της Eldorado Gold George Burns δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη προς την επίλυση του θέματος. Ωστόσο συνεχίζουμε να αναμένουμε τις υπόλοιπες άδειες. Η προοπτική του εποικοδομητικού διαλόγου με την κυβέρνηση θα ήταν σίγουρα προτιμότερη από την προσφυγή στην δικαιοσύνη και την παραπομπή στη διαιτησία, αλλά είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι κάθε πιθανή διαιτησία θα καταδείξει εκ νέου ότι η εταιρεία τηρεί απαρέγκλιτα την κειμένη νομοθεσία και τους όρους της αδειοδότησης, όπως και την προσήλωση στη δέσμευση για τη λειτουργία και ανάπτυξη των έργων μας στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές, με απόλυτη ασφάλεια, υπευθυνότητα και πάνω απ’ όλα, την προστασία του περιβάλλοντος».