Όπως επισημαίνει ο Γ. Παξιμάδης, οι τοξικές επιπτώσεις για το οικοσύστημα αλλά και τους ανθρώπους θα είναι χρόνιες και προκαλέσουν σοβαρή ανισορροπία. «Οι τοξικές επιπτώσεις τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το οικοσύστημα είναι άμεσες, αλλά και χρόνιες. Παρατηρείται θάνατος από ασφυξία θαλάσσιων οργανισμών της χλωρίδας και της πανίδας, παρεμπόδιση της ανάπτυξης και της αναπαραγωγής τους, αλλαγή φυσιολογίας και συμπεριφοράς. Ενώ, μέσω της βιοσυσσώρευσης τοξικές ουσίες περνάνε μέσω της διατροφικής αλυσίδας και στον άνθρωπο. Επιπλέον, παρατηρείται εποίκιση του οικοσυστήματος από είδη ξενιστές, ενώ προκαλείται μία σοβαρή ανισορροπία».

Ο υπεύθυνος εκστρατειών της Greenpeace, Δημήτρης Ιμπραήμ, τόνισε πως θάλασσιοι οργανισμοί και θαλασσοπούλια «καίγονται» και πεθαίνουν από ασφυξία από το μαζούτ, ενώ η χημική σύσταση των νερών καθιστά απαγορευτική τη θάλασσα για τον άνθρωπο.

Παράλληλα, επισήμανε πως ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεχαστεί η Σαλαμίνα, λόγω της προσοχής που θα επικεντρωθεί στις ακτές της Αττικής. «Εξαιτίας του γεγονότος ότι η ρύπανση έχει μετατοπιστεί σε παραλίες της Αττικής, υπάρχει ο κίνδυνος να ξεχαστεί η Σαλαμίνα, όπου το πρόβλημα παρατηρείται σε 1,5χλμ ακτογραμμής».