Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η Β. Κορέα εκτόξευσε την Παρασκευή πύραυλο που πέρασε πάνω από τη χώρα. Συγκεκριμένα, ο πύραυλος πέταξε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο στις 07:06 τοπική ώρα (01:06 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισαν οι ιαπωνικές αρχές, τονίζοντας ότι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης J-Alert ενεργοποιήθηκε σε πολλές περιοχές στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους.

Η προεδρία της Νότιας Κορέας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι δεν έχει καμιά ένδειξη πως συντρίμμια του πυραύλου έπεσαν στην ιαπωνική επικράτεια.

Ο Σούγκα, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία της ιαπωνικής κυβέρνησης για την εκτόξευση, τόνισε ότι το Τόκιο θα αποφασίσει για την προσήκουσα αντίδραση σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας σημείωσε επίσης ότι θα ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία της ασφάλειας του ιαπωνικού λαού.


Σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ

Μετά από την κίνηση της Β. Κορέας, η Νότια Κορέα αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόταση σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το βράδυ της Παρασκευής, ενώ διπλωματική πηγή του Reuters ανακοίνωσε πως η συνεδρίαση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Σεπτεμβρίου είχε συγκληθεί και πάλι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να συζητηθεί η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε χαρακτηρίσει την ενέργεια της Β. Κορέας «βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια».

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντιζαρίκ, είχε δηλώσει τότε ότι η κίνηση της Β. Κορέας ότι η κίνηση αυτή είναι βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια. «Αυτή η ενέργεια είναι άλλη μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας και υπονομεύει τις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών και τον αφοπλισμό. Η ενέργεια αυτή είναι επίσης βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια».


Διαπραγματεύσεις συμφώνησαν Πούτιν-Μακρόν

Ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν και ο γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν την Παρασκευή ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθεί η κρίση που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
 
Η Ρωσία έχει επικρίνει πολλάκις την «επιθετική ρητορική» των ΗΠΑ για το θέμα, που περιλαμβάνει αναφορές και σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης.
 
Αν και ο κ. Μακρόν είχε βρεθεί στο στόχαστρο ρωσικών μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία και είχε αποκλείσει από το εκλογικό του «στρατηγείο» δημοσιογράφους ρωσικών κρατικών μέσων, συγκλίνει με τη Ρωσία σε ζητήματα όπως το συριακό, όπου δεν απαιτεί πλέον την απομάκρυνση του Μπασάρ Αλ Άσαντ, όπως ο προκάτοχός του, Φρανσουά Ολάντ, καθώς και το κορεατικό.