«Έχουμε αναλάβει δέσμευση να επιτύχουμε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για το 2018, δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς, ωστόσο οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά  κυβερνητικός παράγοντας την Τετάρτη, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών για τους επιτηδευματίες έχει προκαλέσει απόκλιση στα έσοδα, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζονται αλλαγές για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της φοροδιαφυγής λόγω της αύξησης των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων.

Και το ΔΝΤ για νέα μέτρα

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Τζέρι Ράις, επανέλαβε την Πέμπτη  πως οι παράμετροι και οι δεσμεύεις για το τρίτο μνημόνιο έχουν ανακοινωθεί με διαφάνεια και είναι υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει όσα της έχουν επιβληθεί. «Κάποιες φορές μπορεί να υπάρξει επικαιροποίηση, διότι οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν», ανέφερε για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων λιτότητας.


Υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές για τα όσα προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο, υπό καθεστώς διαφάνειας. Δήλωσε πως δεν γνωρίζει κάτι για την επιβολή νέων μέτρων, αλλά αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί, γιατί οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν.  «Το πρόγραμμα είναι ένα εξελισσόμενο ζήτημα και κάποιες φορές μπορεί να υπάρξει επικαιροποίηση, διότι οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν, είναι συνηθισμένη διαδικασία».

Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ από τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν όσο και τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ράις υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ μετέχει στο πρόγραμμα κατόπιν αιτήματος που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές αρχές με τις οποίες βρίσκεται σε συνεργασία. Υπογράμμισε ότι το Ταμείο έχει εργαστεί όλα αυτά τα χρόνια με «σοβαρότητα και αφοσίωση για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος».

Επιμένει για μη επιβολή νέων μέτρων ο Τσακαλώτος

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στη Βουλή πως οι δανειστές «δεν του τράβηξαν το αυτί» και δεν έχουν ζητήσει νέα επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας από την ελληνική κυβέρνηση.

«Είμαι πολύ βέβαιος ότι δεν θα χρειαστούμε νέα μέτρα για το 2018» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα είναι ανακούφιση για το Σώμα, όπως είναι και για μένα, ότι, όπως θα έχετε προσέξει, δεν έχουν μεγαλώσει τα αφτιά μου τις τελευταίες τρεις ημέρες. Διαβάζω ότι πήγα στις Βρυξέλλες και μου τράβηξαν τα αφτιά για τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν γίνει. Καμία συζήτηση δεν έγινε για τις ιδιωτικοποιήσεις. Διαβάζω ότι μας τράβηξαν τα αφτιά για τα προαπαιτούμενα και επειδή έχουμε καθυστερήσει, ότι μας έβαλαν καινούργια προαπαιτούμενα.

Αλλά οι δημοσιογράφοι που το λένε αυτό δεν έχουν διαβάσει καν τις ανακοινώσεις της ΕΕ, ότι ήταν 113 προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος του προγράμματος και 95 που προσπαθούμε να τα κάνουμε μέχρι τα Χριστούγεννα και δεν έχει αλλάξει τίποτε πάνω σε αυτό. Διαβάζω ότι μου τράβηξαν τα αφτιά και επειδή καταθέτουμε νομοσχέδια, χωρίς να τους έχουμε ενημερώσει. Πρέπει να σας πω ότι ούτε και γι' αυτό έγινε οποιαδήποτε αναφορά στις Βρυξέλλες και στη συνάντηση που είχα εγώ και ο Γιώργος Χουλιαράκης με τον Πιέρ Μοσκοβισί».