Σε δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής για τη ρύπανση που προκλήθηκε στις ακτές της Αττικής και των νησιών του Σαρωνικού μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη ΙΙ” ανοιχτά της Σαλαμίνας, ο Ανδρέας Ξανθός, σημείωσε ότι «είμαστε σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και εντός της ημέρας θα βγει οδηγία σε σχέση με τους κινδύνους της ρύπανσης για τους πολίτες».
 
Παράλληλα, δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος η ρύπανση να περάσει στη διατροφική αλυσίδα γι’ αυτό θα πρέπει να εντοπιστεί ο βαθμός επηρεασμού της περιβαλλοντικής μόλυνσης.
 
Ερωτώμενος σχετικά με ενδεχόμενη παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο Α. Ξανθός απάντησε ότι «τώρα ασχολούμαστε με την αντιμετώπιση της ζημιάς» και οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι δευτερευούσης σημασίας.

Υπενθυμίζεται ότι παρά τις συντονισμένες προσπάθειες των λιμενικών αρχών σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες απορρύπανσης και αντιρρυπαντικά σκάφη, η θαλάσσια ρύπανση δίχως προηγούμενο στη Σαλαμίνα μετά την βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», το οποίο είχε παραπάνω από 2.500 μετρικούς τόνους καυσίμων στις δεξαμενές του και ανήκει στον στόλο της εταιρείας FOS Petroleum, συμφερόντων της οικογένειας Κουντούρη με έδρα τον Πειραιά, είναι αναπόφευκτη, ενώ η εξάπλωση της θαλάσσιας ρύπανσης έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες.