«Η δικαστική και στατιστική ανεξαρτησία είναι βασικά στοιχεία μιας σύγχρονης δημοκρατίας και πρέπει να διασφαλίζονται από όλους» τόνισε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών προχωρούν σε δηλώσεις στήριξης για την υπόθεση Γεωργίου. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 και επαναλαμβάνει ότι είναι σημαντικό για τις ελληνικές αρχές να προστατεύουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ», τόνισε εκπρόσωπος της ΕΚΤ, λίγες βδομάδες πριν.
 

Μέσα σε διάστημα ενός μηνός, εκτός από τον αυστηρό τόνο με τον οποίο το Eurogroup ζήτησε να «λυθεί» το θέμα Γεωργίου, δημοσίως έχει απαιτήσει το ίδιο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβσκις καθώς και ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Μοσκοβισί.


«Δεν μπορεί και δεν θα επηρεάσει την αξιολόγηση»


Ωστόσο, από πλευράς του, ο Σταύρος Κοντονής ξεκαθάρισε ότι συγκεκριμένη υπόθεση δεν μπορεί ούτε πρέπει να επηρεάσει την γ' αξιολόγηση.«Εγώ δεν έχω γίνει αποδέκτης καμίας τέτοιας πίεσης και καμίας τέτοιας συζήτησης» υποστήριξε, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί κανένα κράτος δικαίου να επιβάλλει σε ένα άλλο κράτος να παρεμβαίνει η κυβέρνηση, η εκτελεστική εξουσία, στη Δικαιοσύνη».