Κάλεσμα στα κόμματα να απέχουν από οποιοδήποτε τρόπο ταύτισης με την προβληματική και τις προθέσεις μιας εταιρείας, απηύθυνε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης και καταλόγισε στην Eldorado Gold ότι ιδίως το τελευταίο διάστημα κατέδειξε μια κουλτούρα η οποία προσβάλλει την ευρωπαϊκή λειτουργία μιας δημοκρατικής χώρας.
 
Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου (ΔΗΣΥ) και του Αριστείδη Φωκά (Ένωση Κεντρώων) για το πάγωμα των επενδύσεων, ο Γ. Σταθάκης αφού ανέφερε ότι το Δημόσιο ήταν συνεπέστατο με τις ανακοινώσεις του μετά την συνάντηση του Αυγούστου με την Ελληνικός Χρυσός και πρόσθεσε η εταιρεία προέβη σε φιέστα -μιλώντας περί καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις, αλλά και σε «αξιολογήσεις» για τον πρωθυπουργό, για τους υπουργούς, για την κυβέρνηση.
 
«Κι εγώ δεν έχω αντίρρηση η εταιρεία να αγαπάει ορισμένα κόμματα και να μην αγαπάει, άλλα και να φτιάξει η El Dorado ένα φαν κλαμπ φίλων της ΝΔ ή της Ένωσης Κεντρώων, με το ανάποδο έχω πρόβλημα. Γιατί εσείς δεν μπορείτε να φτιάξετε φαν κλαμπ της El Dorado», σημείωσε.
 
Ακόμη, ανέφερε ότι τα περί εκκρεμών αδειοδοτήσεων είναι «μύθος» και υποστήριξε πως είναι ευθύνη της εταιρείας ότι σε αυτή την φάση δεν έχουμε ολοκληρωμένο το επενδυτικό σχέδιο. Και αυτό -όπως ανέφερε- είναι ένα διαχρονικό θέμα, ιδίως στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο είναι και το επίμαχο της διαμάχης, η συνέχεια του υπουργείου ξεπερνά τους υπουργούς της παρούσας κυβέρνησης και αφορά και την προηγούμενη πολιτική ηγεσία.
 
«Συνεπώς τίθεται ένα θέμα ουσίας για τον τρόπο που δουλεύει μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα σε σχέση με μια εταιρεία, η οποία προβαίνει σε ανυπόστατες και προκλητικές για το δημοκρατικό μας πολίτευμα λειτουργίες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος.


Πολιτικό διακύβευμα

 
Σχετικώς με το «πολιτικό διακύβευμα», όπως το έθεσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για το αν η κυβέρνηση είναι υπέρ ή κατά της επένδυσης, ο Γ. Σταθάκης απάντησε ζητώντας από όλους να συμφωνήσουν ότι το κράτος έχει συνέχεια και πως υπάρχει μία σύμβαση και θα πρέπει να εξαντλούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις πουν έχουν τεθεί για την επένδυση.
 
Ακόμη, είπε ότι αναφορικά με την διαιτησία, δεν πρόκειται να πει κουβέντα και κάλεσε τα κόμματα να απέχουν από οποιοδήποτε τρόπο ταύτισης με την προβληματική και τις προθέσεις μιας εταιρείας, «η οποία κατέδειξε μια κουλτούρα η οποία προσβάλλει αν μη τι άλλο, την ευρωπαϊκή λειτουργία μιας δημοκρατικής χώρας».
 
Από την πλευρά του, ο Α. Λοβέρδος υποστήριξε ότι η πρακτική της κυβέρνησης είναι να πηγαίνει «όλο και πιο πίσω, μέχρι τις εκλογές ό,τι θεωρεί ότι της αφαιρεί ψηφαλάκια, όπως είναι οι επενδύσεις». Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι έπρεπε να φτάσει το θέμα μέχρι το Eurogkroup, να επισυμβεί σύγκρουση και να διασυρθεί και πάλι η χώρα, για να σπεύσει να δώσει τις αδειοδοτήσεις που εκκρεμούσαν.