Οι συζητήσεις θα είναι καθοριστικές και θα δείξουν αν και κατά πόσο μπορεί να μεταβληθεί η πρόταση της ελληνικής πλευράς, ενώ σημειώνεται πως η έκβαση του market test του Οκτωβρίου θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος.
 
Παρά τις δηλώσεις της ελληνικής πλευράς που επιμένουν πως οι συζητήσεις θα γίνουν με γνώμονα των προτάσεων της, οι Βρυξέλλες στρέφουν το βλέμμα τους προς το market test εξετάζοντας κατά πόσο η πώληση της εταιρείας θα προσελκύσει νέους επενδυτές. 
 
Η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου, τη μία της Μελίτης και της άδειας για τη δεύτερη μονάδα στον ομώνυμο ΑΗΣ, καθώς και τα ορυχεία που εφοδιάζουν τους δύο σταθμούς. Οι προτάσεις αυτές γίνονται βάσει των δεσμεύσεων της κυβέρνησης έναντι των δανειστών, που είναι η διάθεση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, η δημιουργία ιδιωτικού σχήματος παρόμοιας σχεδόν ισχύος με εκείνο της ΔEΗ και η μη πρόκληση ανεπανόρθωτης οικονομικής ζημίας στη δημόσια επιχείρηση.
 

Βιώσιμη η πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ
 

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εκτίμησε από μεριάς του πως η πώληση φαίνεται βιώσιμη, ενώ δήλωσε πως υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον στο market test, μιλώντας το Σάββατο στο συνέδριο της ΔΕΗ με θέμα «Investment Opportunities in Southeastern Europe», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό, η επιδίωξη του ενεργειακού σχεδιασμού είναι η μέγιστη δυνατή συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα το 2030, υπό το φως των περιβαλλοντικών στόχων για τους οποίους έχουμε δεσμευθεί με τη Συμφωνία των Παρισίων.