Νοσηλευόταν φρουρούμενος

Σύμφωνα με καταγγελία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, ο 16χρονος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΚΑΤ υπό την παρουσία αστυνομικού φρουρού.

Χρειάστηκε πριν λίγο να γίνει από την ΕΙΝΑΠ μετά από πρωτοβουλία του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή παρέμβαση προς την διοίκηση του νοσοκομείου ΚΑΤ για το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ της παρουσίας αστυνομικού φρουρού ΜΕΣΑ στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας όπου νοσηλεύεται (διασωληνωμένος υπό φαρμακευτική καταστολή και μηχανικό αερισμό) 16χρονος τραυματίας.

Πέρα από το προφανώς γελοίο του πράγματος (να φρουρείται ασθενής  βαρέως πάσχων, διασωληνωμένος, κατεσταλμένος και μηχανικά αεριζόμενος) είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ  να σουλατσάρουν αστυνομικοί φρουροί μέσα στην ΜΕΘ.

Τα νοσοκομεία είναι χώροι περίθαλψης και όχι κρατικής καταστολής.

Απαιτούμε από τους  Υπουργούς Υγείας κ.κ. Ξανθό και Πολάκη να μην «ποιούν την νήσσαν» αλλά να  παρέμβουν άμεσα τόσο προς τον κ. Τόσκα και την ΕΛΑΣ όσο και προς τους διοικητές των νοσοκομείων ώστε να αποφεύγονται αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα. 

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής εξέδωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ανακοίνωση για το περιστατικό στην οποία αναφέρει:

«Την 04.30’ ώρα σήμερα (17-9-2017), συνελήφθη στα Εξάρχεια 16χρονος ημεδαπός, για τη συμμετοχή του σε επεισόδια, σε βάρος αστυνομικών.

Κατά τη μεταγωγή του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και έμπροσθεν του κτιρίου (Λ. Αλεξάνδρας και Δημητσάνης), ο συλληφθείς απώθησε αιφνιδιαστικά τον έναν από τους δύο αστυνομικούς, που τον συνόδευαν και ετράπη σε φυγή. Στην προσπάθειά του να διέλθει το ρεύμα ανόδου της Λ. Αλεξάνδρας προς την Λ. Κηφισίας, παρασύρθηκε από διερχόμενο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, οδηγούμενο από 32χρονο ημεδαπό, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του.

Οι αστυνομικοί κάλεσαν άμεσα σταθμό Ε.Κ.Α.Β., που παρέλαβε τον τραυματία και τον μετέφερε σε Νοσοκομείο, που νοσηλεύεται.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία θα υποβληθεί η σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, ενώ για το τροχαίο ατύχημα διενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αθηνών.

Για το περιστατικό διατάχθηκε διοικητική διερεύνηση».

Αρχική ενημέρωση

Ο 16χρονος, ενώ μεταφερόταν με χειροπέδες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση τα ξημερώματα της Κυριακής, προσπάθησε να διαφύγει και παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. 

Όπως μεταφέρθηκε αρχικά στον ιστότοπο indymedia, κατά τις 5 τα ξημερώματα, ο -για άγνωστο λόγο- συλληφθείς, την ώρα που μεταφερόταν στη ΓΑΔΑ δεμένος πισθάγκωνα, ξέφυγε από τον αστυνομικό έλεγχο και προσπάθησε να διασχίσει τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Τότε τον χτύπησε διερχόμενο αυτοκίνητο στο ρεύμα προς Κηφισίας με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στα πόδια και στο κεφάλι.

Οι αστυνομικοί που ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη του αρνούνταν να του βγάλουν τις χειροπέδες παρά τις εκκλήσεις των περαστικών, λένε οι αυτόπτες μάρτυρες. Την ίδια στιγμή και παρ' ότι ήταν αδύνατον να κινηθεί λόγω των τραυμάτων στα πόδια του, οι αστυνομικοί αρνούνταν κατηγορηματικά να του προσφέρουν νερό, λέγοντας του χαρακτηριστικά «Καλά να πάθεις. Αυτό σου άξιζε», όπως λένε οι ίδιοι αυτόπτες μάρτυρες.