Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η κυβέρνηση της Κύπρου έχει αντλήσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ από το 2013, παρέχοντας υπηκοότητα στους πολύ πλούσιους και δίνοντάς τους το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται σε όλη την Ευρώπη με αντάλλαγμα επενδύσεις. Μόνο πέρυσι υπολογίζεται ότι εκδόθηκαν περισσότερα από 400 διαβατήρια στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.

Το 2013 η κυβέρνηση της Κύπρου άρχισε να εφαρμόζει την εν λόγω πρακτική, σύμφωνα με την οποία απαιτείται από τους αιτούντες να επενδύσουν 2 εκατ. ευρώ σε ακίνητα ή 2,5 εκατ. ευρώ σε εταιρείες ή κρατικά ομόλογα. Η γλώσσα ή η κατοικία δεν θεωρούνται προαπαιτούμενα, εκτός από μια επίσκεψη μία φορά κάθε επτά χρόνια.Πριν το 2013, η κυπριακή υπηκοότητα δινόταν μόνο επιλεκτικά από υπουργούς, σε μία πιο ανεπίσημη εκδοχή του σημερινού προγράμματος.

Ο Guardian έχει στην κατοχή του μία λίστα με ονόματα που διέρρευσε, στην οποία περιλαμβάνονται εξέχοντες επιχειρηματίες και άτομα με σημαντική πολιτική επιρροή. Η λίστα με τα ονόματα «περιλαμβάνει εξέχοντες επιχειρηματίες και άτομα με σημαντική πολιτική επιρροή». Είναι δε, η πρώτη φορά που η εν λόγω λίστα βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ανάμεσα στα πρόσωπα που φέρονται να είναι στη λίστα είναι ένα πρώην μέλος του Ρωσικού κοινοβουλίου, οι ιδρυτές της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ουκρανίας και ένας δισεκατομμυριούχος τυχερών παιχνιδιών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κατάλογος των ονομάτων αναδεικνύει αυτή την ελάχιστα γνωστή, αλλά εξαιρετικά επικερδή πτυχή και εγείρει ερωτήματα για τους ελέγχους ασφαλείας που διενεργούνται από τις κυπριακές αρχές.